Com ajudar les persones que viuen en pobles menuts, com acabar amb els mosquits i per a què serveixen les diputacions.  Aquests tres assumptes han centrat bona part del ple de la Diputació de que, una vegada més, ha tingut més de cinc hores de durada.  Precisament, en un intent d’agilitzar i augmentar l’eficàcia dels acords adoptats en les diferents comissions, els quatre grups de l’oposició (Compromís, PSOE, Castelló en Moviment i Ciutadans) han subscrit un document en el qual s’insta a l’equip de govern del PP que es lliure la documentació del ple i comissions en temps i forma i “que no es modifique de manera precipitada” pocs minuts abans de les sessions.

De com gestionar i quina administració té les competències sobre les diferents matèries s’han ocupat els diputats d’un i altre color polític al llarg de la sessió. Això, en el dia en què s’han aprovat definitivament les bases dels Plans Provincials d’Obres i Serveis (POIS) que, a proposta de Compromís, inclouen ajudes a les pedanies i nuclis singulars dels 8 pobles de més de 20.000 habitants.
Tot semblava anar més o menys bé en el desenvolupament del ple fins que s’ha arribat a la moció, presentada per Ciudadanos, en la qual se sol·licitava la “creació d’una via de finançament per a les plagues de morrut roig, tomicus i processionària”, segons es recull literalment. Ciudadanos ha acceptat l’esmena d’addició del grup Popular mentre que ha rebutjat la del grup Socialista. Per la seua banda, el portaveu del grup Compromís, Xavier Trenco, ha explicat que això que es demana en la moció “ja s’ha posat en marxa des de la Secretaria Autonòmica de Medi Ambient. En concret, els encàrrecs de gestió per al tractament de les plagues forestals s’estan signant; les brigades per combatre aquestes plagues han augmentat en nombre de persones i en fons (1.600.000 euros), i hi ha una segona línia d’ajuts del fons de contingència de Presidència i la Generalitat dotat amb quasi dos milions d’euros”. També el portaveu adjunt de Compromís, José Miguel Carbó, ha recordat que el PP “ha retallat cent mil euros de la lluita contra les plagues, com es veu amb l’aprovació d’una modificació de crèdit en ple de febrer”. Carbó ha subratllat que “no entenc aquesta manera de, d’una banda, exigir a altres administracions que posen diners, i de l’altra, retallar pressupost per a una comesa -acabar amb els mosquits i altres plagues- que pretén liderar la Diputació”.
A partir d’aquesta moció, els grups s’han embrancat en una intensa discussió en cada proposta a propòsit de qui té competències i qui no fins arribar a la defensa que ha fet el Partit Popular de l’existència de les diputacions. Ací, el vicepresident Vicente Sales, amb un llenguatge en ocasions de molt baix to, ha reivindicat el valor d’aquestes institucions i ha aprofitat per titllar de “separatistes” i “independentistes” als diputats de Compromís per haver proposat el desenvolupament d’una llei de comarcalització, una entitat administrativa aquesta de la comarca que és “més natural i propera, i més eficaç”, ha manifestat Xavier Trenco. El portaveu de Compromís ha tancat aquest i la resta de controvèrsies de la sessió afirmant que “més que passar-nos la vida instant a altres administracions el que hauríem de fer és treballar i fer bé les coses en aquelles qüestions en les que sí que tenim competències”. “Mentre que les diputacions no es deroguen el PP farà bé en posar-se a treballar en allò que té competències i deixar-se de d’exigències al futur govern de la nació perquè mantinga aquestes administracions provincials”, ha conclòs Trenco.