Xavier Trenco ha demanat a la ministra Ana Pastor, que “no augmente la confusió que hi ha al voltant de l’arribada de l’AVE a Castelló perquè és un tema que ja pateix prou la improvisació del govern del PP”.  Trenco ha explicat que la ministra, ha assegurat en una jornada sobre el ferrocarril a Alacant, que una vegada acabades les obres del corredor mediterrani, dos AVE diaris uniran Castelló amb Madrid, i a l’estiu, un AVE  també connectarà Orpesa amb Madrid.

“Si es diu així sembla que el tema de l’AVE ja el tenim solucionat.  I, de moment, el tercer carril en una de les vies només està instal·lat fins a l’eixida d’Almassora, però els canvis d’agulles no s’ha instal·lat a tots”, ha aclarit Trenco.  Per tant, el que arribarà a Orpesa no serà un AVE, sinó un Alvia perquè i “l’AVE que arribarà a Castelló no ho farà a alta velocitat entre la capital del Túria i la de la Plana sinó compartint circulacions amb tots els trens (rodalies, regionals, Euromed, Talgo i mercaderies)”.

Tot açò no farà sinó «augmentar la saturació de les vies i agreujar un problema que han provocat per la seua falta de planificació i perquè prenen les decisions pensant en els titulars i no en les necessitats dels veïns de Castelló.  Una vegada més”, ha conclòs Trenco, “el PP demostra que aposta per les infraestructures per als rics mentre que fa de costat un servei -el de rodalia- que té un paper fonamental per a la mobilitat de les persones i per la vertebració del territori”.

Compromís presenta en el Senat proposta per resoldre la falta de rodalies entre Castelló i Vinaròs

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha presentat una moció al senat en el qual es dóna la proposta concreta per aconseguir les rodalies entre Castelló i Vinaròs/Tortosa.  Segons Mulet “sempre l’excusa ha estat tècnica, burocràtica, que no es podia crear una xarxa de rodalies cap a nord de Castelló per les llargues distàncies existents des de València, i la dificultat de fer rentable un nou nucli amb Castelló com a centre. La primera es soluciona precisament creant el nou nucli, i la segona no té cap justificació, doncs línies de rodalies com les de Saragossa tenen un potencial molt menor que la línia Castelló-Vinaròs amb possibilitat d’allargar-la fins Tortosa”.

 En aquest sentit, el Senat insta el Govern a:

1.- Incloure en la Declaració de Servei Públic, que va a renovar-se en breu, la creació del nucli de rodalies de Castelló, amb una longitud mínima de 70 quilòmetres fins a Vinaròs i amb extensió fins a Tortosa (Tarragona).

2.- Garantir unes freqüències mínimes diàries que cobrisquen les necessitats existents (cada dues hores en cada sentit, per exemple)

3.- Realització d’una campanya de promoció del nou servei i implantació de bons multiviatges per poder-se beneficiar de descomptes pel seu ús.