Els dos grups demanen “instruments de defensa comercial a fi de garantir la igualtat de condicions” i recorden que Xina no ha complit encara els criteris per ser una economia de mercat.  Ho fan en una proposta de declaració institucional amb set punts en els quals demana a la UE més garanties davant la possibilitat que es concedisca a Xina la qualificació d’economia de mercat per a protegir l’economia castellonenca i, especialment, el sector tauleller.

La declaració, que haurà d’aprovar-se per unanimitat en la Junta de Portaveus per a elevar-se al ple, reitera “la importància de l’associació de la Unió amb Xina, en la qual el comerç lliure i just i la inversió exerceixen un paper central”, però insisteix que “Xina no és una economia de mercat i no ha complit encara els cinc criteris establits per la Unió per a definir aquestes economies”.

Per açò insten a la Comissió Europea a millorar la coordinació amb els principals socis comercials de la Unió i a oposar-se a tota concessió unilateral de la condició d’economia de mercat a Xina.  A més, arrepleguen la necessitat que les institucions europees “tinguen degudament en compte les preocupacions manifestades per la indústria, els sindicats i altres parts interessades de la Unió sobre les conseqüències de la concessió del estatutus d’economia de mercat per a l’ocupació, el medi ambient, les normatives i el creixement econòmic sostenible en tots els sectors afectats de la indústria manufacturera i per al conjunt de la indústria”.

La declaració institucional demana expressament a la Comissió Europea que vigili per la protecció dels llocs de treball en la Unió.  En aquest sentit, la patronal taulellera espanyola Ascer ha elaborat un informe advertint que un total de 3,5 milions de llocs de treball podrien perdre’s si la UE concedeix a Xina el reconeixement d’economia de mercat. A Espanya, els llocs de treball en risc serien al voltant de 273.300, segons el mateix estudi.

En aquest sentit, socialistes i Compromís manifesten el convenciment que “mentre Xina no complisca els cinc criteris de la Unió exigits per a qualificar-la com a economia de mercat, la Unió ha d’aplicar una metodologia no estàndard en les seues recerques antidumping i antisubvenció sobre les importacions”. Per açò, el document insisteix en la “necessitat imminent d’una reforma general dels instruments de defensa comercial de la Unió a fi de garantir la igualtat de condicions per a la indústria de la Unió respecte a Xina i altres socis comercials dins del ple respecte de les normes de l’OMC”.