Compromís al Senat demanarà que l’Espadà siga zona d’actuació especial

L’incendi deixarà molt tocada aquesta zona, pel que seran necessàries mesures coordinades de recuperació socioeconòmica i mediambiental. En la seua lluita contra la MAT, Compromís demanarà reformular el traçat de les línies d’alta tensió perquè no discorreguen per zones d’alt valor ambiental.

Jordi Navarrete i Carles Mulet presentaran una petició al Govern perquè emeta la declaració de zona d’actuació especial, una volta transcorregut el termini, per a la restauració forestal i mediambiental dels municipis afectats per l’incendi a la Serra d’Espadà, i declare la urgència de les obres de reparació dels danys.

“Ens agradaria que la zona recuperés com més aviat l’esperança i que, a poc a poc, el paratge torne al seu esplendor i paisatge al qual ens té acostumats aquesta zona que va ser declarada Parc Natural”, ha indicat Mulet que ha recordat que, en moltes ocasions, “les ajudes i les promeses queden en paper mullat”. Els senadors han alertat de la conveniència d’allunyar de zones boscoses, paratges d’especial valor com Espadà, la Calderona, la Tinença de Benifassà o la Font Roja, per citar-ne algunes, aquelles línies d’alta tensió que es dissenyen “ja que poden suposar un perill potencial i evident en cas de trencament, sobreescalfaments o accidents per negligència en el seu manteniment que poden posar en perill els valors ambientals i poblacions donada la situació en què es troben la majoria dels boscos valencians, unit a la falta de pluges a la zona”. Mulet ha remarcat que “demanarem al Senat la paralització de la tramitació, més informació i que aquestes eviten llocs sensibles des del punt de vista ambiental, com en el cas de la MAT de Morella a Castelló que ho fa per zones declarades LIC i ZEPA”.

Per la seua banda, Jordi Navarrete ha posat sobre la taula com “una vegada més el mal finançament que patim els valencians i les retallades que han incidit en reduccions de pressupost en les conselleries d’Agricultura i Medi Ambient i per tant en la prevenció d’incendis forestals que ha portat a la desprotecció i poc control de les masses boscoses”.

A més, com ja va assenyalar Compromís recentment, “segueixen sense cobrir-se les baixes existents, de manera que els retens són cada vegada menors i això està afectant al nombre d’efectius, pel que són necessàries inversions en aquests territoris com el valencià i, especialment, en els municipis afectats, que necessiten tot el suport de les diferents administracions i grups polítics”.

Els senadors de Compromís han agraït el treball conjunt i coordinat realitzat per totes les administracions implicades en l’extinció del foc, des dels ajuntaments, Diputació, Generalitat, autonomies veïnes que van prestar els seus mitjans i Govern central que va mobilitzar a la UME.

Arxivat en: Comarcal

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *