El regidor de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Castelló, Ignasi Garcia, ha mantingut una reunió amb els integrants d’Escola Valenciana per tal d’estrènyer els llaços entre ambdues institucions i avançar en el compliment dels objectius marcats a la Carta Lingüística. Aquest document, impulsat des de Castelló per la Llengua amb la implicació del consistori castellonenc, busca la plena normalització de la llengua a la ciutat.

Garcia ha afirmat que “els avanços en matèria de normalització han estat significatius en els darrers mesos però som conscients de que encara queda camí per recórrer a causa de la situació d’infravaloració i de minorització que ha viscut el valencià per la política impulsada en els darrers governs del Partit Popular”. De fet, ha afegit el regidor del ram, “la inversió de 2015 del PP en matèria lingüística era de 140 euros, una quantitat irrisòria per a la promoció d’una llengua que ha patit aquesta regressió, mentre que la quantitat que destina el govern de progrés a Castelló serà de més de 35.000 euros per a 2017”.

El regidor de Normalització Lingüística ha coincidit amb els integrants d’Escola Valenciana a assenyalar les dificultats i els reptes per aconseguir una plena implementació de l’ús del valencià en tota la ciutat. “Finalment, del que es tracta és de que totes les persones puguen dur a terme qualsevol activitat quotidiana comunicant-se en valencià, un dret que avui dia encara no es compleix en molts àmbits”, ha recordat el regidor. La Carta Lingüística ha de recollir totes les accions que s’han de desenvolupar amb el corresponent procés de seguiment de cadascuna d’elles.

A més del compliment de la Carta Lingüística, la regidoria de Normalització ha mostrat el seu compromís amb les entitats en defensa de la llengua per promoure qualsevol activitat que permete reforçar la presència del valencià en totes les esferes de la vida pública. Prova d’això és el compromís assolit ja fa un any per aquest equip de govern d’implicar-se en les commemoracions de les Normes del 32, cita que s’ha anunciat aquesta setmana.

De la mà de Castelló per la Llengua, l’Ajuntament de la ciutat es bolcarà amb els actes que s’han anunciat per al dia 17 de desembre, entre els que destaca un taller de dimonis amb Botafocs a les 11.00 hores, l’exhibició de la Conlloga Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Xàtiva a les 12.00, l’acte commemoratiu a les 13.00 i l’actuació de Miquel Gil per acomiadar la festivitat. Aquest darrer acte serà a les 16.00 hores.

Des de la regidoria de Normalització Lingüística es preveu una gran afluència a la celebració, “que compta amb el ple suport de l’Ajuntament de la ciutat amb el clar objectiu de promoure la llengua i de recordar la fita subscrita a Castelló l’any 1932”.