L’Ajuntament de Castelló i la Generalitat Valenciana han constituït la comissió de seguiment per a la cessió de l’edifici Borrull a la institució municipal i la seua recuperació com a nou centre administratiu per a la ciutadania. A la reunió, celebrada en la Conselleria d’Hisenda, a València, han assistit el regidor de Gestió Municipal i Patrimoni, Antonio Lorenzo; la directora general del Sector Públic, Model Econòmic i Patrimoni, Empar Martínez, i el delegat del Consell a Castelló, Adolf Sanmartín, entre uns altres.

En el transcurs de la reunió s’ha acordat l’establiment del calendari de treball entre les dues administracions per a desenvolupar el protocol d’intencions signat el 29 de maig entre el president de la Generalitat, Ximo Puig, i l’alcaldessa, Amparo Marco. Un dels primers passos serà, precisament, l’elaboració d’un conveni de col·laboració definitiu entre els governs local i autonòmic.

Mentrestant, s’agilitzarà la redacció del projecte tècnic per a la rehabilitació integral de l’edifici, en funció de l’estudi d’usos que plantejarà cada institució en les pròximes setmanes. L’objectiu comú de l’Ajuntament i el Consell és convertir el vell palau de Justícia, tancat des de 2006, en un contenidor de polítiques socials lligades al benestar de la ciutadania.

“Les sinergies entre les dues administracions van a permetre la recuperació per a la societat d’un immoble estratègic per a canviar relació de l’Ajuntament amb la ciutadania”, afirma Antonio Lorenzo. Per la seua banda, Sanmartín destaca que “la constitució d’aquesta comissió és fruit del compromís del president Puig de recuperar un immoble emblemàtic que gràcies a la col·laboració de les dues institucions tornarà a prestar un gran servei als veïns de Castelló. Avui estem mes prop de recuperar Borrull”.

L’antiga seu de l’Audiència Provincial va ser propietat estatal fins a 1985, quan es va cedir al Govern autonòmic, en el procés de transferència de competències. Té una superfície d’11.679 metres quadrats, distribuïts en un soterrani, planta baixa, entresòl i cinc plantes més i està valorat en 6,21 milions d’euros. L’abandó d’aquests últims 11 anys ha ocasionat problemes estructurals, que s’escometran en una rehabilitació integral per a adaptar-ho als nous usos i a la normativa vigent.

Les obres de reforma seran finançades i executades per l’Ajuntament. De moment, no hi ha terminis per al desenvolupament del projecte, el pressupost definitiu del qual encara es desconeix, encara que podria rondar els 12 milions. La distribució de la propietat es farà de forma proporcional a l’aportació que realitze cadascuna de les administracions, amb un mínim del 65% per a l’Ajuntament i del 25% per a la Generalitat.

El procés per a la cessió de l’immoble es va iniciar a l’abril de 2016, quan l’alcaldessa va sol·licitar la propietat en un escrit dirigit al conseller d’Hisenda, Vicent Soler. Marco justificava la petició per la necessitat municipal de “augmentar les dotacions públiques per a garantir un millor servei a la ciutadania”. Des del Govern municipal, es considera que els actuals equipaments municipals són insuficients per a oferir una resposta de qualitat a les noves i complexes necessitats que té l’Administració local.