El ple municipal de Castelló ha aprovat avui la modificació de crèdit de 14,5 milions d’euros que permetrà adquirir l’antiga caserna del Tetuán 14. Una operació amb la qual l’Ajuntament assumeix la totalitat de la propietat del sòl i les edificacions de la part que encara segueix en mans privades, amb un cost de 6 milions. Amb açò, es podrà engegar el centre d’atenció de malalts d’Alzheimer, tancat en 2012, i una reivindicació inclosa en el Pacte del Grau, com ha recordat el regidor de Gestió Municipal, Antonio Lorenzo. La iniciativa ha comptat amb el suport de PSPV, Compromís i PP, l’abstenció de Ciutadans i el rebuig de Castelló en Moviment.

Lorenzo ha defensat la proposta, que permetrà la creació “d’un gran centre d’infraestructures municipals”. El regidor de Gestió Municipal ha avançat que la compra del Tetuán 14 farà possible, a més, de la reobertura del centre d’Alzheimer, la construcció d’un heliport i l’habilitació d’una seu per a les brigades municipals. En la mateixa operació s’aconseguirà liquiditat per a l’amortització anticipada del deute en uns 8 milions d’euros, dels quals dos milions provenen dels excedents de les inversions financerament sostenibles de l’últim any.

En el transcurs de la sessió, ha tirat endavant una proposta de CSeM que proposa millorar la formació de la ciutadania en matèria de contractació pública i una altra del PP sobre l’elaboració d’un pla contra incendis forestals. La resta de mocions debatudes no ha comptat amb el suport de la majoria, en alguns casos per considerar-se que eren proposades que ja s’estan executant com la iniciativa sobre la devolució de les plusvàlues.

Pel que fa a les declaracions institucionals, han tirat endavant dues iniciatives. Una d’elles, signada pels tres partits signataris del Pacte del Grau, que sol·licita a la Conselleria d’Educació que previnga i reduïsca l’absentisme escolar de l’alumnat dels centres d’atenció educativa singular (CAES) de la ciutat de Castelló. Una altra declaració institucional aprovada ha sigut la presentada pel grup Ciutadans per a demanar que s’accelere el pacte d’estat contra la violència de gènere.

 

Compareixences sobre habitatge

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha proposat avui a la resta de grups municipals l’elaboració d’un pla de ciutat sobre habitatge i exclusió social. La iniciativa ha sigut plantejada en el ple ordinari de la Corporació, durant una de les dues compareixences sol·licitades per l’oposició per a debatre sobre les polítiques d’habitatge.

“El Govern municipal fa polítiques d’habitatge i uns altres fan política amb l’habitatge”, ha afirmat Marque durant la seua intervenció. “Som conscients que hi ha molt camí per recórrer. Estem fent autocrítica de forma permanent. L’última vegada, fa 15 dies, en el Debat sobre l’Estat de la Ciutat. Però sembla que no és suficient”.

Marco ha considerat “insòlita” la petició de compareixença de Castelló en Moviment, que acusava a membres del Govern municipal de revelar dades sobre usuaris de serveis socials en una tertúlia de ràdio. Alguna cosa que l’alcaldessa ha negat, fins i tot esgrimint un informe dels serveis jurídics municipals en el qual de descarta l’existència d’irregularitats.

“De tots els debats pot eixir alguna cosa positiu”. En aqueix sentit, ha apostat per la via del diàleg i el consens per a aconseguir “un acord polític que elimine la discrepància partidista”. “Col·laborem des del positiu i deixem polèmiques que no ajuden als qui pateixen la falta d’habitatge”.

El debat sobre les polítiques d’habitatge ha continuat en una segona compareixença. La vicealcaldessa, Ali Brancal, ha desgranat les actuacions en matèria d’habitatge realitzades per l’equip de govern i “ha agraït el treball de tot l’equip, que s’ha bolcat des del primer dia a oferir solucions per a aquesta problemàtica”. Així, Brancal ha informat que el projecte ‘Jornals de Vila’ ha contractat a 43 persones, invertint més de 800.000 € i ha permès posar ordre en el caos existent en els habitatges socials, a més de reparar 34 habitatges i 12 comunitats de veïns. També a través del Taller d’Ocupació s’ha realitzat “la contractació de 30 persones i la rehabilitació total de 8 habitatges”.

Per la seua banda, l’Oficina d’Habitatge treballa en la prevenció de les situacions d’emergència, oferint atenció a problemàtiques legals, orientació i derivació segons la casuística. “A través del conveni amb el col·legi d’advocats s’han atès 106 casos en 2016 i la col·laboració amb l’Associació en Defensa dels Consumidors (Adicae) ha permès l’atenció de 91 famílies des de juny de 2016 i 3 jornades de formació per a consumidors”. A més, “des de Serveis Socials hem invertit 1,3 milions d’euros entre 2016 i el que portem de 2017 en ajudes a l’emergència social dirigides a les despeses derivades de l’habitatge”.

A més, Brancal ha avançat que “estem treballant per a fer emergir habitatge tancat de particulars, garantint els drets dels futurs ocupants però també dels arrendadors. L’edil ha informat que en pròxims dies s’aprovaran les primeres bases que regularan la borsa d’habitatges “mentre seguim treballant en les ajudes a les quals tindran dret els propietaris que vulguen incorporar les seues cases buides a aquesta borsa”.

La vicealcaldesa també ha denunciat la situació que en la qual es van trobar el parc d’habitatges socials, “un parc de 220 cases desateses, sense control, amb habitatges ocupats per persones sense autorització, amb famílies que ni se sabia que existien. Algunes sense llum, sense aigua, sense portes, ni finestres. Amb persones amb autorització que no vivien allí, amb empadronats en altres llocs, inquilins que havien mort i ara qui vivia allí era la seua cuidadora. Posar ordre a tot açò no està sent res fàcil, però és una de les nostres prioritats i estem avançant en açò”.