L’Ajuntament de Castelló invertirà un total de 370.000 euros en grans reformes de col·legis públics de la ciutat corresponents als pressupostos participatius de 2017. Les propostes presentades per veïns i entitats de la ciutat que van superar els criteris de viabilitat tècnica i econòmica que establien les bases d’aquest procés de participació ciutadana, pel que fa a millora de centres escolars, afecten a cinc patis d’escoles i a la zona de lavabos d’un altre centre.

En alguns casos la proposta va ser presentada per les associacions de mares i pares d’alumnes (AMPA) i, en altres, per veïns o veïnes a títol particular. Les actuacions afecten els col·legis Pintor Soler i Godes, Censal, Isabel Ferrer, Jaume I, Lluís Revest i Sanchis Yago.

D’una banda, els lavabos del Sanchis Yago seran reformats per un import de 60.000 euros. La instal·lació mostra un deteriorament important, i el regidor d’Educació ha comentat que “era una de les actuacions pendents, és fantàstic que els pares i mares es mobilitzen i reivindiquen millores per a les escoles”.

La resta de les escoles on hi haurà millores és per un projecte educatiu de millora dels patis, en primer lloc en el pati del Lluís Revest, que a més que té problemes de drenatge d’aigua sempre que plou, el que dificulta el desenvolupament normal de l’activitat docent, lúdica i organitzativa del centre. Aquest problema serà resolt amb una inversió de 70.000 euros.

Però el més important d’aquesta actuació és el canvi que suposarà l’aprofitament de tota la zona verda i la creació d’espais educatius per aprendre i jugar. “Estem parlant d’un canvi total del pati i de la manera d’utilitzar-lo, i es tracta d’un projecte de tota la comunitat educativa”, afirma Porcar. És el mateix tipus de projecte educatiu que es farà en els patis de les escoles Pintor Soler i Godes, Censal, Isabel Ferrer i Jaume I, les quals també experimentaran una profunda transformació, ja que també han estat repensats per tota la comunitat educativa i seran naturalitzats amb l’objectiu de crear nous espais i generar aprenentatge en moviment i en contacte amb la natura.

Aquest procés, al qual es destinaran 240.000 euros, consisteix en l’eliminació del ciment, excepte en les pistes esportives necessàries per al desenvolupament de les classes d’educació física, que serà substituït per zona verda que inclourà arbres i plantes, així com altres elements. Els patis d’infantil comptaran igualment amb sorrals on els més petits puguen jugar i experimentar en una fase vital del procés educatiu.

El regidor d’Educació, Enric Porcar, destaca que “els patis són un espai importantíssim per jugar, aprendre, viure i conviure i, per això,