Porcar assegura que el projecte “va més enllà de l’educació i l’aprenentatge” i “se centra en l’educació de les famílies en la seua relació amb els xiquets.”
La Regidoria d’Educació, encapçalada per Enric Porcar, ha presentat una nova iniciativa per a la ciutat de Castelló. Es tracta del projecte ‘Fadrí de Colors’, un espai familiar que persegueix incidir en la millora de la qualitat de vida dels xiquets i xiquetes mitjançant els espais de trobada entre les famílies i els mateixos infants, acompanyats pels professionals que els acullen. L’edil Porcar ha estat presentant aquesta experiència educativa junt amb la presidenta de la Caixa de Colors (entitat que du a terme el projecte), Isabel Ríos, i la psicòloga i responsable de comunicació d’aquestos espais familiars, Nuria Poletti.
Els espais familiars són serveis d’atenció a les famílies amb infants d’entre 9 mesos i 3 anys, no escolaritzats, que ofereixen suport a l’educació. És per això, que el regidor d’Educació ha informat que “avui 1.500 famílies de Castelló estaran rebent cartes per informar-los d’aquesta iniciativa”. Aquesta prova pilot se situarà al Bisbe Climent i comptarà amb 36 places que s’adjudicaran per rigorós ordre d’inscripció i té previst que comence en dues setmanes. A més es tracta d’un projecte, que tal com ha assenyalat Porcar, “feia temps que perseguíem i és una de les poques coses que ens queden per acabar de complir els objectius dins de l’àmbit educatiu que teníem marcats a l’Acord del Grau”.
El regidor Porcar ha explicat que “és una experiència educativa que va més enllà de l’educació i l’aprenentatge, fa un passet més per centrar-nos en l’educació de les famílies en la seua relació amb els xiquets”. En aquests entorns la protagonista de l’educació és la família i l’objectiu és donar-li suport col·laborant-hi, assessorant-la i orientant-la durant la primera infància dels seus fills i filles però com a acompanyament, sense substituir-la. Així mateix, procura que les famílies puguen gaudir del joc compartit i que s’aprofite l’espai per a compartir dubtes i intercanviar experiències amb altres famílies donant resposta a les noves situacions familiars.
Per la seua banda, la presidenta Isabel Ríos ha destacat que “és un projecte d’inversió social i que la ciutat de Castelló requereix”. A més, ha manifestat que és possible per tres potes “l’Ajuntament que fa tot l’esforç de la infraestructura i del lligam en la societat, la ciutadania i les famílies; de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives; i de la Caixa de Colors qui posa en marxa el projecte des de la perspectiva pedagògica i la seua implementació real en el dia a dia de les famílies amb les criatures”.
Així, la psicòloga Núria Poletti ha volgut animar a les famílies “a participar en un projecte que té molt de bagatge a nivell europeu i que naix a França fa més de 40 anys”. Aquesta ha destacat que naix perquè quan els infants comencen a anar a escola solen patir molt la separació dels seus pares i mares. Així, en aquests espais juguen mentre tenen els pares i mares a poca distància aprenent a conviure i a tolerar la separació amb la família. Per tant el que persegueix fonamentalment és la prevenció “perquè tot el que puguem invertir en infància és una inversió de cara al futur”, ha ressaltat Poletti.