El director de Gestió Pressupostària, Pascual Hernández, se sumal projecte QUDRA com a especialista en pressupost per objectius

El director de Gestió Pressupostària de l’Ajuntament de Castelló, Pascual Hernández, viatja del 8 al 18 d’octubre a Jordània per a participar en una missió internacional d’assistència tècnica i formativa amb l’objectiu de millorar la sostenibilitat financera en la prestació de serveis als refugiats sirians desplaçats pel conflicte bèl·lic fins a aquesta regió jordana i les seues comunitats d’acolliment. Hernández assessorarà a tècnics dels municipis de Mafraq, Ramtha i Sarhan en qualitat d’especialista en pressupost per programes en el marc del projecte QUDRA, finançat per la Unió Europea i en el qual també col·laboren l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional i Desenvolupament (AECID) i la Fundació Internacional i per a Iberoamèrica d’Administració i Polítiques Públiques (FIIAPP).

El regidor de Gestió Municipal, Antonio Lorenzo, ha manifestat que “el Govern municipal no pot més que manifestar la seua satisfacció perquè funcionaris d’aquesta casa participen en projectes de cooperació internacional per a traslladar a altres administracions de països llunyans la forma de gestionar els assumptes públics que tenim en el nostre ajuntament”. Amb la participació del director de Gestió Pressupostària en aquesta missió internacional d’assistència tècnica, “també contribueix a millorar la reputació de la nostra ciutat i a referenciar la nostra ciutat per raons positives gràcies la bona gestió que funcionaris i funcionàries públiques d’aquesta casa realitzen diàriament”.

L’evolució que ha seguit en aquests anys l’Ajuntament de Castelló implantant un pressupost per objectius a partir del lideratge tècnic de les àrees de Pressupost i Comptabilitat i de Modernització, amb el ple suport polític de la Corporació i amb el treball rigorós i professional de totes les àrees gestores de l’Ajuntament, ha constituït una referència d’èxit i una bona pràctica perquè l’Institut d’Estudis Fiscals l’haja seleccionat com a model a exportar als municipis jordans.

Hernández ha sigut seleccionat per la FIIAPP com a especialista en la modernització de les tècniques pressupostàries per a passar d’un pressupost tradicional a un pressupost per objectiu després de la seua aplicació en l’Ajuntament de Castelló. El propi director de Gestió Pressupostària explica que “aquest canvi en l’enfocament és una tècnica que permet posar l’accent en els resultats en lloc de posar-ho en els recursos com fa el pressupost tradicional i d’aquesta manera es converteix en una eina útil per a racionalitzar l’assignació dels recursos disponibles”.

L’orientació als resultats implica fer explícits els objectius dels programes i requereix mesurar els productes que resulten de les activitats i el grau d’eficiència aconseguit, la qual cosa potencia la utilitat del pressupost per al seguiment i control de la gestió.

Com assignar els recursos disponibles als programes pressupostaris, com ordenar el procés d’elaboració del pressupost per programes i l’esborrany d’instrucció per a l’elaboració pressupostària seran els tres àmbits en els quals es concretarà la col·laboració del responsable tècnic municipal de Gestió Pressupostària, que ha sigut seleccionat per a participar en aquesta missió formativa internacional al costat de funcionaris de l’Institut d’Estudis Fiscals i de la Comunitat de Madrid.

El programa persegueix capacitar als funcionaris jordans dels municipis de Mafraq, Ramtha i Sarhan en l’elaboració d’un pressupost per programes en 2019 a partir de l’adquisició de les nocions conceptuals i la seua aplicació pràctica. Les sessions combinaran el treball en xicotets grups amb la discussió en ple dels treballs i la presentació d’elements conceptuals per part dels ponents.

Hernández afronta la seua participació com un repte professional però també com un reconeixement a un treball col·lectiu. “Sóc dels quals pensa que el millor treball és el que es fa en equip i tinc la sort de tenir en l’Ajuntament de Castelló un departament format per grans professionals amb capacitats complementàries, compromeses amb un propòsit, un objectiu de treball i un plantejament comuns i amb responsabilitats compartides i així tot resulta més fàcil i eficaç. Però també vull agrair l’esforç de la resta de companys de les diferents àrees gestores sense els quals un Pressupost per objectius seria una quimera”.