El professor Antonio Gallardo exposa els resultats de l’estudi realitzat per l’UJI i el Ajuntament de Castelló i finançat per Reciplasa al Simposio Iberoamericano de Ingeniería de Residuos
Arrel del treball, la ciutat instal·larà 1.100 contenidors marrons en una “aposta sense precedents per la separació de residus que servirà com a model a altres ajuntaments”, assegura Garcia
El nou sistema de recollida de residus orgànics que Castelló implantarà en els pròxim mesos serà un dels continguts de referència al VIII Simposio Iberoamericano de Ingeniería de Residuos, que se celebrarà del 17 al 19 de setembre a Asunción (Paraguai). Allà, el catedràtic Antonio Gallardo, del Grupo de Ingeniería de Residuos (INGRES) de la Universitat Jaume I, presentarà els resultats de la prova pilot realitzada a la ciutat entre setembre de 2018 i març de 2019.
Una de les principals conclusions de l’estudi, impulsat per l’Ajuntament de Castelló i Reciplasa ha estat que “els percentatge de matèria orgànica del contenidor han estat molt elevats”, com confirmen els autors, després que se superara el 90% de components orgànics en totes les zones testades. Aquesta dada destaca com la més elevada de la comparativa realitzada amb altres ciutats de població i característiques similars, como Lleida, Tarragona o Badalona.
Aixi mateix, l’anàlisi va servir per a comparar el percentatge de matèria orgànica dipositada en les proves desenvolupades l’any 2017 i l’any 2019. El resultat va créixer significativament, un fet que evidencia que “els ciutadans que han participat han entés millor els materials que han de dipositar al contenidor de Fracció Orgànica de los Residus Sòlids Urbans (FORSU)”, explica l’equip de Gallardo.
És per això que el regidor de Reciclatge i Gestió Integral de Residus, Ignasi Garcia, ha apostat per la instal·lació de vora 1.100 contenidors de matèria orgànica a la ciutat. L’edil, qui també viatjarà a Asunción la pròxima setmana, ha assegurat que “a Castelló, hem fet una aposta sense precedents per la separació de residus que ara servirà com a model per a altres ajuntaments i ciutats mitjanes de tot el món”.
Cal destacar que l’experiment es va realitzar en dos zones de la ciutat, situades al Grau i al districte Est, i que també va comptar amb 41 “productors singulars”, representats per comerços i negocis hostalers. En tots aquests punts, els usuaris i les usuàries van trobar contenidors de paper i cartró, vidre, envasos, residus orgànics i altres restes. A més a més, van participar en una campanya de sensibilització prèvia i van rebre bosses biodregradables, recipients i fullets informatius.