Ruiz es reuneix amb les famílies per a informar-los del procediment i els terminis d’inici

La regidora de Memòria Democràtica de Castelló, Verònica Ruiz, s’ha reunit aquesta vesprada amb les famílies de les víctimes del franquisme les restes dels quals es buscaran en els treballs d’exhumació promoguts per l’Ajuntament de Castelló. Aquesta serà la tercera fase del projecte que va iniciar el consistori en 2018 i que el va convertir en el primer de l’Estat a assumir la realització d’aquest tipus d’intervencions.

Ruiz, acompanyada per membres del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló i per l’arqueòleg Miguel Mezquida (responsable de totes les intervencions que s’han realitzat fins ara), informarà les famílies del desenvolupament i les fases de la nova campanya, la qual es preveu que comence durant l’últim trimestre de l’any. L’objectiu és identificar les restes de 9 represaliats, encara que per a localitzar-los es poden arribar a trobar fins a 18 cossos de víctimes.

«El projecte de l’Ajuntament de Castelló per a fer justícia i tornar les restes a les famílies ha aconseguit localitzar localitzar 31 víctimes durant les dues actuacions anteriors i ja hem pogut lliurar les restes d’una de les víctimes identificades», ha explicat Ruiz, qui s’ha posat a disposició de les famílies per a acompanyar-los durant el procés i per oferir-los la possibilitat d’estar presents, si ho desitgen, durant el desenvolupament dels treballs de recuperació de les restes.

Cal destacar que el pressupost d’aquestes exhumacions és de 35.000 euros, el més alt dedicat fins ara. Així doncs, aquesta tercera fase inclourà treballs d’excavació i arqueològics, una anàlisis genètica i un informe antropològic, a més del transport de les restes. A la campanya promoguda per l’Ajuntament de Castelló se suma també per primera vegada la Diputació de Castelló, una col·laboració que permetrà ampliar el projecte i atendre les peticions de fins a 25 famílies.