Mezquita, regidor de Compromís, destaca la importància de formar part d’una entitat de prestigi, on participen les àrees d’ensenyament de ciutats referents

El regidor de Compromís i titular d’Educació de Castelló, Francesc Mezquita, ha assistit a la primera sessió de la xarxa temàtica “Ciutat Inclusiva, Ciutat Educadora”, organitzada per l’Ajuntament de Vitòria-Gasteiz. La jornada servirà també per a confirmar l’adhesió de Castelló a aquesta xarxa i crear sinèrgies amb altres ciutats per a “continuar fent de la nostra una ciutat educadora”, com ha assegurat Mezquita.

“Formar part de la xarxa de ciutats inclusives ens permetrà compartir amb altres municipis pioners iniciatives i exportar aquelles que funcionen a Castelló”, ha explicat el regidor, per a qui “és tan important educar, com educar en la inclusió, el respecte i l’acceptació de la diversitat”.

En el primer encontre de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores, Castelló s’ha situat com a ciutat inclusiva. En aquest primer encontre s’identificaran els mecanismes d’exclusió relacionats amb l’atenció a la diversitat i els factors que promouen l’exclusió. En la sessió participen ciutats referents com Lleida, Eivissa, Màlaga, Bilbao, o la pròpia Vitòria-Gasteiz. Tanmateix, hi participen fins a 34 ciutats d’arreu de l’Estat, que conformen la xarxa temàtica “Ciutat Inclusiva, Ciutat Educadora”.

Els i les representants municipals, així com el personal tècnic de les administracions que hi participen, treballaran per a analitzar l’impacte de la política municipal com a factor d’inclusió-exclusió, definir estratègies i pautes educatives en aquest mateix sentit, proposar vies d’intervenció municipal per atendre la diversitat en una Ciutat Educadora i definir instruments per a l’anàlisi de la inclusivitat.

Entre els objectius generals de la jornada estan millorar el caràcter inclusiu de les ciutats educadores, reflexionar sobre la manera en què les ciutats atenen la diversitat, facilitar que les polítiques educatives municipals es converteixen en factors d’inclusió, proposar models d’intervenció educativa que faciliten als governs locals l’administració de la creixent diversitat i eviten que aquesta genere mecanismes d’exclusió.

La iniciativa es duu a terme de forma virtual a causa de la Covid19. Les ciutats assistents a l’encontre participaran també en un curs organitzat pel País Basc sobre “Ciutat Educadora: Ajuntaments i Escola inclusiva”. Álvaro Marchesi Ullastres realitzarà una ponència anomenada “Ciutat Educadora, Ciutat Inclusiva” mentres que Izaskun Eskubi Goientxe presentarà el programa marc per el desenvolupament d’una Escola Inclusiva 2019-2022.