La fira serà gratuïta per primera vegada i augmenta la presència de dones artistes, que ja són majoria i estrenarà un espai dedicat a la ceràmica artística

Castelló es convertirà del 5 al 8 de novembre en l’epicentre estatal de l’art contemporani amb la celebració de la Fira MARTE. Enguany, la cita arriba a la seua setena edició en plena forma i fent una important aposta per la presència femenina -que enguany serà majoritària-, per la descentralització de les seus i la gratuïtat de l’accés.

Aquest matí, a l’Espai Cultural Obert Les Aules s’ha desvetllat la programació d’enguany, que reunirà a l’Auditori i Palau de Congressos de la capital de la Plana les obres d’una vintena d’artistes provinents de tot l’Estat. A banda, cal afegir com a subseu el Museu d’Art Contemporani de Vilafamés, on també s’habilitarà un espai dedicat a MARTE.

La presentació ha comptat amb el suport de totes les institucions mecenes, com són la Diputació de Castelló, la seua principal valedora amb una aportació de 60.000 euros, l’Ajuntament de Castelló i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, així com l’Institut Valencià de Cultura, com a entitat col·laboradora. En ella ha quedat palesa l’aposta de les administracions públiques, així com també privades, pel consum segur de cultura i per la promoció dels nous talents en el món de les arts.

Entrada gratuita

Com a novetat principal, aquesta edició serà completament gratuïta i “més valenciana que mai”, tal i com ha destacat el director de MARTE, Joan Feliu, ja que en aquesta edició, per les restriccions en la mobilitat, no serà possible l’arribada de visitants d’arreu de l’Estat. Per això, Feliu ha convidats tota la ciutadania valenciana a acostar-se a Castelló “a gaudir de les millors propostes d’art contemporani”.

Les novetats no només es centren en la gratuïtat de l’entrada. Aquest 2020, la Fira MARTE estrena un nou espai dedicat a la ceràmica artística en col·laboració amb l’Ajuntament de Castelló, qui aporta a aquesta fira l’exposició de les obres guanyadores de les última cinc edicions dels Premis Nacionals de Ceràmica Ciutat de Castelló.

La regidora de Cultura de Castelló i portaveu adjunta de Compromís, Verònica Ruiz, ha assegurat que “totes i tots junts fem possible una programació cultural i artística més intensa a la ciutat de Castelló i en tota la província, un programa que posa en valor la professionalitat de les persones que es dediquen a la cultura”.

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha assenyalat que “MARTE és una fira que mira cap a l’exterior situant a Castelló en el mapa de l’art contemporani internacional projectant la creació d’artistes del territori i també cap al seu propi entorn artístic, desenvolupant una labor des del punt de vista social i de la mediació per a acostar els nous llenguatges de la contemporaneïtat entre la ciutadania”.

Des de l’organització i les institucions promotores s’ha fet una crida a la ciutadania a consumir cultura i a “fer costat al mercat artístic, fomentar la compra d’obres d’art i donar així oportunitats a totes i tots els nostres artistes”, tal i com ha afirmat Ruiz. Com tot gran esdeveniment, aquest compta amb un protocol de seguretat per a combatre la Covid-19 que s’adapta contínuament a les noves exigències de les autoritats sanitàries.

En l’acte de presentació han estat presents el director de MARTE, Joan Feliu; la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, i la regidora de Cultura de Castelló, Verònica Ruiz; el gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont; i el coordinador territorial a Castelló del Institut Valencià de Cultura, Alfonso Ribes.