Les tres forces polítiques que integren l’Acord de Fadrell (PSPV-PSOE, Compromís i Podem-EUPV) han lamentat que el veto de VOX haja impedit que el pròxim ple aprove una declaració institucional per condemnar la violència de gènere i demanar més recursos per combatre-la. La declaració havia estat impulsada pels altres cinc partits amb representació a la corporació municipal i era fruit del consens entre les formacions.

El portaveu del grup municipal socialista, David Donate, ha manifestat que “el veto de VOX a la condemna de la violència de gènere i a la necessitat de destinar més recursos per a combatre la violència masclista és un clar exemple de per què són importants dies com el 25-N per a visibilitzar aquesta realitat”. “Des del grup socialista lamentem de nou aquesta negació de la violència contra les dones com un problema estructural de les nostres societats que, entre tots i totes, hem de combatre”, ha indicat. Donate ha afirmat que, des del grup socialista, “reafirmem el nostre compromís en la lluita contra aquesta xacra social i reivindiquem més que mai el paper de les polítiques d’erradicació de la violència masclista”.

“El negacionisme i la vulneració absoluta dels drets fonamentals a què assistim per part de l’extrema dreta només ens deixa com a resposta continuar treballant de per garantir les polítiques de prevenció i de protecció de les víctimes”, ha assegurat la portaveu adjunta de Compromís, Verònica Ruiz. “Enmig d’una crisi sanitària i social que ha deixat milions de dones víctimes de la discriminació en una situació de vulnerabilitat extrema, Vox ha tornat a mostrar una falta de sensibilitat també extrema”, ha afegit.

“Vox torna a dinamitar el consens entorn del 25N i la lluita contra la violència masclista; el seu objectiu és retornar-nos a l’Espanya masclista, retrògrada i en blanc i negre de fa 40 anys. Enfront de l’extrema dreta, continuarem lluitant per a posar fi a la xacra de la violència de gènere, per reduir la bretxa salarial i per impulsar models de societat que incloguen la perspectiva de gènere com a element clau en la recuperació social i econòmica”, segons el portaveu de Podem-EUPV Castelló, Fernando Navarro.

Aquest serà el segon any consecutiu que VOX trenque la unitat a la condemna de la violència masclista davant la commemoració del 25-N, Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència de Gènere i, també per segon any, l’Ajuntament de Castelló no aprovarà un declaració institucional unànime de condemna.

Cal assenyalar que la proposta de declaració comprometia els grups a treballar per la prevenció contra les violències masclistes i la desigualtat de manera transversal, des de totes les àrees municipals. Es referia també a donar una solució coordinada a la Covid-19, per tal d’integrar la perspectiva de gènere en les polítiques econòmiques i socials de resposta a la crisi. D’altra banda, els grups es comprometien a realitzar campanyes públiques de prevenció, orientació i conscienciació entorn a les desigualtats i no subvencionar entitats o actes que utilitzaren  imatges sexistes com a reclam.

En l’àmbit laboral, la declaració vetada per VOX manifestava la preocupació pels índex d’ocupació temporal de les treballadores, afectades també en major mesura per la desocupació, dos factors que contribueixen a accentuar la bretxa de gènere. Els grups demanaven al Govern que totes les formes de violència contra les dones estiguen reflectides a la llei i que es transferiren els fons assignats per a l’exercici 2020 en matèria de violència de gènere per a garantir la continuïtat de la senda de treball iniciada.