El grup municipal valencianista presenta una iniciativa amb l’objectiu de posar solució als problemes de cues, saturació i males pràctiques

“Cal demanar a l’Estat central que es perseguisquen les màfies que extorsionen els veïns i veïnes de la nostra ciutat per a cobrar-los per una cita prèvia que és gratuïta”

El grup municipal de Compromís per Castelló ha presentat una proposta de declaració institucional per al pròxim ple de l’Ajuntament amb l’objectiu de demanar més recursos per a l’Oficina d’Estrangeria i posar solució als problemes de saturació i males pràctiques. El portaveu valencianista, Ignasi Garcia, ha destacat que “davant les cues i la situació que se viu en l’oficina d’estrangeria de la ciutat de Castelló, Compromís tenim clar que l’Ajuntament de Castelló no se pot posar de perfil”,

“Cal que exigim a l’Estat central que se perseguisquen les màfies que extorsionen els veïns i veïnes de la nostra ciutat per a cobrar-los per una cita prèvia que és gratuïta, han de pagar”, ha assegurat Garcia. La proposta de Compromís posa de relleu la diversitat i pluralitat de la població de Castelló, amb un 16,75% de nouvinguts que necessita realitzar diversos tràmits a l’Oficina d’Estrangeria, des de sol·licituds de treball fins a permisos de residència o asil polític i destaca la importància d’aquesta col·lectiu per al desenvolupament econòmic i social del municipi.

Un dels principals desafiaments que identifica el text és la manca de recursos humans, que es tradueix en llargues esperes per aconseguir una cita, amb casos que superen els tres mesos d’antelació. D’acord amb el portaveu “aquesta situació genera greus conseqüències, com la pèrdua de feina o la manca d’accés a serveis bàsics com l’atenció sanitària”.

En aquest sentit, Garcia ha subratllat la necessitat de més recursos humans per reduir les llargues esperes i proporcionar una atenció personalitzada, en línia amb les demandes de les ONGs i els col·lectius de migrants. “En les peticions d’asil, l’Ajuntament no pot donar l’esquena i ha de ser reivindicatiu davant d’una situació que afecta a milers i milers de veïns de la nostra ciutat”, ha afegit.

A més, el portaveu ha posat de manifest la presència de pràctiques irregulars, com la venda de cites gratuïtes per part de màfies, fet que genera preocupació i malestar entre els usuaris. “Inclús, s’han registrat incidents que han acabat amb detencions”, ha assegurat.

En aquest context, Compromís vol aprovar una iniciativa que insta a l’Ajuntament a sol·licitar al govern d’Espanya un increment de recursos humans per a l’Oficina d’Estrangeria de Castelló, amb l’objectiu de millorar l’atenció a la població nouvinguda i reduir les esperes, així com demanar que les cites per a sol·licitar asil es facen de manera presencial, garantint una millor assistència als sol·licitants. D’altra banda, els valencianistes volen que el Ministeri d’Interior òbriga una investigació sobre les màfies que operen a la ciutat de Castelló i venen cites gratuïtes, amb l’objectiu de prevenir pràctiques il·legals i protegir els drets dels ciutadans.

A través d’aquestes accions, Compromís “busca millorar el funcionament de l’Oficina d’Estrangeria i garantir un servei públic eficient i respectuós amb els drets de les persones nouvingudes”, ha conclòs Garcia