Enric Nomdedéu Biosca, com a portaveu del Grup Municipal BLOC-Compromís, i d’acord amb l’article 83 del Reglament Orgànic del Ple i de les seues Comissions de l’Ajuntament de Castelló, proposa l’adopció de la següent:

MOCIÓ

La situació de profunda crisi econòmica ha afectat moltes famílies i persones que troben dificultats per a exercir el dret a l’habitatge digne, reconegut per la Constitució i l’Estatut d’Autonomia i que es troben, per aquesta raó, al límit de la situació de risc d’exclusió social.
L’aparició de col·lectius i plataformes en defensa dels drets dels afectats per les hipoteques ha estat un fenomen de mobilització ciutadana i solidaritat que ha causat un fort impacte en la societat. És de justícia reconèixer la tasca de defensa dels afectats, de pedagogia popular.
Per altra banda, i malgrat que els Jutjats disposen de tota la informació detallada de cadascun dels procediments, el Govern de l’Estat, fins ara, no ha tingut el més mínim interès en oferir dades fiables i exactes de la quantitat de desnonaments produïts, no sabem si amb la intenció de minimitzar el problema.
No podem saber exactament, doncs, quants valencians i valencianes han patit el desnonament de les seues vivendes però són desgraciadament milers; algunes xifres parlen que durant l’any 2012 la mitjana al nostre país ha estat de 91 desnonaments diaris.
Al nostre parer, el Govern municipal no pot ser aliè a la seua part de responsabilitat, i deu prioritzar el dret a la vivenda de les seues veïnes i veïns que hi estan sent desallotjades, per damunt del beneficis de la banca. En definitiva l’Ajuntament de Castelló ha d’estar al costat de totes les persones que han estat víctimes d’un desnonament com a conseqüència de l’impagament del
crèdit hipotecari.
L’administració municipal, com a administració més pròxima a la ciutadania, no pot agreujar la situació per la que estan travessant milers de valencians i valencianes, que a la desgraciada situació de ser desnonats de la vivenda i perdre la propietat tot continuant sent deutor de l’entitat de crèdit que els va finançar l’adquisició de la mateixa, han d’afegir ser deutors de l’administració municipal cas que no hagen liquidat l’Impost sobre el valor dels terrenys de Naturalesa Urbana (antiga plusvàlua). Altres ciutats, com Barcelona, ja han pres iniciatives en aquest sentit.
Una opció viable podria ser l’establiment d’un procediment administratiu senzill per a que els propietaris de les vivendes que han estat objecte de desnonament, tot aportant el document notarial o judicial corresponent a la transmissió de la vivenda i una vegada revisada pels servis municipals tota la documentació, disposen d’un ajornament de sis mesos en el pagament de l’impost; si en passar aquest període no s’ha produït una millora en la situació econòmica del propietari, l’Ajuntament, i a través d’un ajut social, compensaria el valor de l’impost.

En atenció a aquestes consideracions, i a proposta del Grup Municipal del BLOC-Compromís, el Ple de l’Ajuntament de Castelló acorda:

1) L’establiment d’un procediment administratiu senzill que permeta oferir un ajornament de sis mesos en el pagament de l’Impost sobre el valor dels terrenys de naturalesa urbans a aquelles persones que han estat desnonades de les seues vivendes.
2) Cas que la situació econòmica de les persones acollides a aquest ajornament no millore en el període de sis mesos, compensar a aquestes persones la quantitat total de l’impost a través d’un ajut social.
3) Adoptar mesures per facilitar l’allotjament a les persones que han perdut el seu habitatge habitual, tot posant a la seua disposició vivendes de caràcter social on el règim de lloguer no siga superior al 30% de la renda de les persones que conformen la renda de la unitat familiar desnonada.

Enric Nomdedéu Biosca
Portaveu del BLOC-Compromís a l’Ajuntament de Castelló

Castelló de la Plana, 16 d’abril de 2013.

rebutjada