La Regidoria de Participació Ciutadana, dirigida per Ali Brancal, està elaborant el Pla Estratègic de Participació Ciutadana amb una primera fase diagnòstica, un projecte que s’ha realitzat amb la col·laboració de funcionaris municipals de totes les àrees i el teixit associatiu de la ciutat.
Els resultats d’aquest qüestionari posen de manifest que el model actual de participació ciutadana està massa condicionat per reglaments i normatives al voltant de diversos òrgans de participació ciutadana com ara Juntes, Consells de Districte, consells sectorials… la qual cosa provoca que siga un sistema complex i alhora, poc eficaç.
L’estudi realitzat tenia com a objectiu analitzar i avaluar les percepcions que les persones afectades en el camp de la Participació Ciutadana sentien respecte a la situació actual, “així com conèixer de primera mà el que funciona correctament, per tal de poder millorar la situació”, ha afirmat Ali Brancal.
Així, “la major part de les persones participants manifesten que els canals de participació actuals no funcionen bé per ser poc dinàmics i eficaços i no contribueixen a fer que la participació siga útil”.
L’informe recull la necessitat de “disposar de més informació i formació, així com la necessitat de donar més visibilitat al treball que realitzen les associacions, de manera que els processos participatius vagen més enllà de la informació-consulta”.
Per aquest motiu, ha assegurat Ali, “hem d’avançar cap a un model que facilite la participació individual i fer un esforç en superar la bretxa digital en l’accés i l’ús d’internet i de les tecnologies socials”.
L’Ajuntament de Castelló compta amb experiència en l’ús de les tecnologies socials en l’organització i altres iniciatives digitals, com ara la web institucional o els perfils en Facebook, Twitter o YouTube, entre d’altres, “per això no anem a seguir amb l’actitut del PP de voler instrumentalitzar políticament les associacions i anem a aconseguir millors resultats amb la implicació de tots els actors polítics i socials”.
“La resposta de les associacions en aquesta fase diagnòstica del pla estratègic, ha evidenciat que aquestes tenen una gran consciència crítica així com una gran vocació de canvi, i demanen un model més obert i innovador de participació ciutadana”.
Per últim, la regidora ha assegurat que tot es centra en un model d’aportacions constructives dels grups polítics i per això “hem d’aprofitar el capital social generat a partir de les experiències prèvies de participació, així com l’organització territorial de la participació ciutadana al voltant de les juntes de districte, que serveixen per a desenvolupar projectes comunitaris i dinamitzar els processos de manera que siguen més inclusius i participatius”.