El transport públic urbà és un dels sectors més importants per a la creació d’un espai urbà sostenible. És per açò que des de l’Ajuntament de Castelló es va impulsar, el novembre de 2016, una millora de la xarxa d’autobusos urbans que ja podem dir que ha aconseguit, un any després, augmentar en 386.227 el nombre de viatgers superant ja els tres milions.
Aquesta intervenció ha consistit en una reordenació de la xarxa pública d’autobusos urbans que va suposar la creació de tres noves línies, la millora de freqüències, ampliació de serveis i redisseny d’itineraris.
Dins de l’objectiu de les millores introduïdes, a més del mediambiental, s’ha treballat per potenciar el transport públic , que aquest oferisca un millor servei, reforçar la connexió de grups perifèrics i urbanitzacions de muntanya, millorar la connexió amb zones clau com a hospitals i centres salut, recuperar prestacions perdudes per les retallades de l’anterior govern municipal i apostar per una mobilitat més sostenible.
Desglossem les millores per línies:
Línia 1, la més utilitzada, que connecta la ciutat de Sud a Nord des del Ciutat de Castelló en l’Hospital General. El novembre de 2016 es va modificar el seu recorregut per a fer-ho més efectiu, garantir la seua freqüència i prestar un millor servei. Un any després aquesta línia, ha guanyat 71.063 viatgers i un total de 896.823 usuaris han utilitzat aquesta línia des de novembre de 2016 fins al 31 d’octubre d’enguany.
Quant a la Línia 4, Grapa-Quadra Morteràs, també va modificar el seu trajecte i, a més, va millorar la seua freqüència de pas, fet que el que ha suposat un increment d’usuaris de més del 59%.
En la L10, Tetuán-UJI-Grup Sant Llorenç, es va ampliar el servei, amb una expedició més de dilluns a divendres, a més de començar a funcionar també els diumenges. Amb tot açò ha guanyat més de 55.000 viatgers, un augment del 30,38%. Així, s’ha passat dels 181.517 usuaris als actuals 236.663.
La L16 Salera-Estació Intermodal-UJI, ha vist ampliat el servei amb dues expedicions més de dilluns a divendres i es va recuperar la línia els diumenges i a l’agost. Esta havia deixat de prestar servei des de 2012 per les retallades de l’anterior govern. Amb aquesta millora garantíem un millor servei als treballadors i treballadores de l’Hospital General amb un servei nocturn addicional per a accedir a l’estació de trens i afavorir la intermodalitat en els desplaçaments.
L’èxit del transport públic passa perquè també siga útil i s’adeqüe a les necessitats dels potencials usuaris. És clau, per al model de ciutat del Govern de l’Acord del Grau, fer polítiques que posen a les persones en el centre i és en el que treballem cada dia.