Enric Nomdedéu Biosca, com a portaveu del Grup Municipal BLOC-Compromís, d’acord amb l’article 83 del Reglament Orgànic del Ple i de les seues Comissions de l’Ajuntament de Castelló, proposa l’adopció de la següent

MOCIÓ

El Butlletí Oficial de l’Estat número 10, de l’11 de gener de 1979, pàg. 658 i 659 recollia la modificació de la Llei 77/1978, de 28 de desembre, de modificació de la Llei de Perillositat i Rehabilitació Social i del seu reglament. Amb aquesta modificació restava despenalitzada l’homosexualitat a l’Estat espanyol, si bé l’entrada en vigor seria posterior, justament el 31 de gener del
mateix any.
Tant per respecte a la memòria dels represaliats per la seua “dissidència” sexual o de gènere, com per la necessitat eticocívica de prestar atenció a les seqüeles d’intolerància que encara podem detectar en el dia a dia, no volem ni podem oblidar totes les persones homosexuals, transsexuals i bisexuals que patiren la dictadura franquista. És per això que demanem una especial atenció al col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (LGTB) de la tercera edat. És, doncs, fonamental, recordar a la societat civil en general i a les administracions públiques en particular, que les persones LGTB de la tercera edat necessiten de la planificació de polítiques específiques.
Malgrat els canvis socials i legislatius que al nostre país han culminat amb la sentència del Tribunal Constitucional reconeixent el ple dret al matrimoni entre les persones del mateix sexe, l’homofòbia continua present en nombrosos sectors de la nostra societat. I en el cas de les lesbianes, la discriminació és doble: per dona i per lesbiana. La invisibilitat del col·lectius de lesbianes és una de les majors discriminacions del col·lectiu LGTB.
Per una altra banda, la llei reguladora de la rectificació registral de la menció relativa al sexe de les persones, aprovada el 2007 va suposat un avanç històric per al col·lectiu transsexual, ja que permetia adaptar el nom i el sexe oficials d’aquelles persones transsexuals sense necessitat de procedir a una operació quirúrgica de canvi de sexe. Malgrat això, aquest col·lectiu pateix una
situació gravíssima de discriminació perquè el procés psicològic, hormonal i, en el seu cas, quirúrgic que necessiten no està dins de la cartera de serveis de la Seguretat Social. Els col·lectius de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals valencians reivindiquen ja una Llei Integral d’atenció a les persones transsexuals per a atendre de manera completa a uns dels col·lectius més
discriminats de la nostra societat.
Volem llançar una aposta per la joventut, una joventut que corre el risc de ser absorbida pels valors de l’oferta i la demanda, una joventut en què continuen sent reals els casos de bullying (assetjament) homofòbic. A aquests adolescents LGTB cal prestar també la deguda atenció educativa en la diversitat que representen. A més a més, aquest any 2013 ha estat declarat pel conjunt dels col·lectius LGTB espanyols i valencians com l’any de la diversitat sexual i de gènere a la joventut. El Col·lectiu Lambda, entitat que enguany fa 27 anys i per tant, una de les associacions deganes de l’Estat, afirma que “Un dels sectors que més pateix aquesta desigualtat és, sens dubte, el format per les i els joves lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals. El darrer informe presentat per la nostra organització, “Assetjament Escolar Homofòbic i Risc de Suïcidi en Adolescents i Joves LGB” aporta xifres més que preocupants, com ara que el 17% de les i els joves que pateixen assetjament escolar homofòbic culmina la seua desesperança en intent(s) de suïcidi”. Per tant, ja és hora de prendre cartes en l’assumpte i començar a explicar la diversitat afectivosexual a les escoles i instituts. Volem una ètica que forme la nostra joventut en els elements teòrics i pràctics de convivència, que inclouen un coneixement bàsic de la diversitat sexual humana. No volem una ètica com a “alternativa a la religió”, que ens faça tornar a èpoques inclús anteriors a la mateixa Llei de Perillositat, l’abolició de la qual celebrem. El dret a saber els assisteix a tots ells i el dret a ser respectats no ha de ser només una assignatura, sinó que hauria de començar a estar recollit en els reglaments dels propis centres educatius.

En atenció a aquestes consideracions, i a proposta del Grup Municipal del BLOC-Compromís, el Ple de l’Ajuntament de Castelló acorda:

1) Programar o organitzar actes adreçats a pares i mares per tal de trencar tòpics i prejudicis i perquè vegen i facen veure a les seues filles i fills la diversitat afectiva i sexual amb naturalitat.
2) Programar o organitzar actes adreçats als i les joves, amb la mateixa finalitat que l’anterior, dins l’important procés formatiu com a persones, com a ciutadanes i ciutadans lliures i respectuosos i per evitar la violència i la discriminació.
3) Organitzar activitats culturals (exposició fotogràfica, cinefòrum…) per tal d’informar, commemorar i posar en valor entre tota la ciutadania el 17 de maig, Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia.

Enric Nomdedéu Biosca
Portaveu del BLOC-Compromís a l’Ajuntament de Castelló

Castelló de la Plana, 14 de maig de 2013.

aprovada