Ali Brancal Mas, com a portaveu adjunta del Grup Municipal BLOC-Compromís, i d’acord amb l’article 83 del Reglament Orgànic del Ple i de les seues Comissions de l’Ajuntament de Castelló, proposa l’adopció de la següent:

MOCIÓ

La Llei del Sòl estableix en el seu article 9 «Contingut del dret de propietat del sòl: deures i càrregues» del text refós aprovat per mitjà del Reial Decret Legislatiu 2/2008, de 20 de juny, el deure de conservació, millora i rehabilitació de les construccions i edificacions en els termes següents:
«1. El dret de propietat dels terrenys, les instal·lacions, construccions i edificacions, comprén, siga quina siga la situació en què es troben, els deures de dedicar-los a usos que no siguen incompatibles amb l’ordenació territorial i urbanística; conservar-los en les condicions legals per a servir de suport al dit ús i, en tot cas, en les de seguretat, salubritat, accessibilitat i ornament legalment exigibles; així com realitzar els treballs de millora i rehabilitació fins on abaste el deure legal de conservació. Este deure constituirà el límit de les obres que hagen d’executar-se a costa dels propietaris, quan l’Administració les ordene per motius turístics o culturals, i anirà a càrrec dels fons d’esta les obres que ho sobrepassen per a obtindre millores d’interés general.»
Per la seua banda, la Llei Urbanística valenciana, Llei 16/2005, de 30 de desembre, en l’article 206 sobre «Deure de conservació i rehabilitació» estableix:
«Els propietaris de terrenys, construccions i edificis hauran de mantindre en condicions de seguretat, salubritat, ornament públic i decor, i realitzar els treballs i obres precises per a conservar o rehabilitar en estos les condicions imprescindibles d’habitabilitat o ús efectiu que permetrien obtindre la llicència administrativa d’ocupació per al destí que els siga propi. Serà exigible este deure encara que no haguera normes específicament aplicables sobre protecció del medi ambient, patrimonis arquitectònics i arqueològics o sobre rehabilitació urbana. Si les haguera, es complirà amb total respecte a estes»
Així mateix, la Llei Urbanística Valenciana En l’Article 207. «Inspecció periòdica de construccions», estableix:
«1. Els propietaris de tota edificació catalogada o d’antiguitat superior a 50 anys hauran de promoure, almenys cada cinc anys, una inspecció, a càrrec de facultatiu competent, per a supervisar el seu estat de conservació» .
Des del BLOC-Compromís entenem que cal que l’Ajuntament siga el primer en donar exemple i garantir a les persones usuàries que els edificis municipals estan en bones condicions.
La Federació Valenciana de Municipis i Províncies fa temps que va demanar que els ajuntaments disposaren d’una Ordenança Municipal d’Inspecció d’Edificis que regulara i facilitara que els propietaris d’edificis puguen complir la llei, tot comptant les possibilitats d’ajudes i subvencions per a la rehabilitació.
Pel que fa a la competència de realitzar inspeccions als centres educatius, aquesta correspon a la Conselleria d’Educació, però és l’Ajuntament qui sap de primera mà les deficiències dels centres de la ciutat.

En atenció a estes consideracions, i a proposta del Grup Municipal del BLOC- Compromís, el Ple de l’Ajuntament de Castelló acorda:

1. Instar a la Junta Local de Govern per tal que s’elabore una Ordenança Municipal Reguladora de la Conservació i Inspecció Tècnica d’Edificis.
2. Realitzar les gestions pertinents per tal que els edificis municipals passen una inspecció tècnica que avalue l’adequació d’estos immobles a les condicions legalment exigibles de seguretat, salubritat, accessibilitat i ornament.
3. Fer una llista amb tots els edificis de propietat municipal de més de 50 anys, tot temporalitzant les inspeccions segons la necessitat d’actuació sobre els edificis.
4. Determinar les obres i treballs de conservació que es requerisquen per a mantindre els immobles en l’estat legalment exigible, i el temps assenyalat a este efecte.
5. Demanar a la Conselleria d’Educació que realitze inspeccions tècniques a tots els centres educatius de la ciutat de la seua competència.

Castelló de la Plana, 6 de febrer de 2013.

Ali Brancal Mas
Portaveu adjunta del Grup Municipal del BLOC-Compromís

rebutjada