Compromís alerta que les troballes per les obres del TRAM de muralles i baluards, tenen consideració de BIC i han d’estar protegits.
Pañella recorda que tots els elements defensius són BIC i tots ells han de tindre plans especials de protecció´.
Les intencions anunciades pel Consell de catalogar i soterrar de nou les restes de les muralles i baluards defensius medievals trobats amb les obres del TRAM tant en els límits de la Plaça Cardona Vives amb el carrer Governador, com en especial les de existents en la confluència d’Escultor Viciano amb Plaça Borrull, podrien estar contravenint allò que disposa tota la legislació de patrimoni cultural, tant a nivell autonòmic com estatal.
El diputat autonòmic de Compromís, Josep Maria Pañella, ha demanat avui explicacions al Consell, sobre les mesures que pensa prendre per fer complir la legislació aplicable de protecció del patrimoni cultural valencià, en totes i cadascuna de les troballes arqueològiques aparegudes amb les obres del TRAM a Castelló.
Pañella ha recordat, en el text de la seua pregunta escrita al Consell que “ existeix a tot l’Estat Espanyol una declaració genèrica que, des de l’any 1949, s’estén a tots els elements defensius com a castells, muralles, torrasses, baluards etc. Aquesta protecció es va ampliar amb posterioritat a altres béns d’aquestes característiques. Per tant, d’acord amb aquestes disposicions i a la Llei de Patrimoni Cultural Valencià, aquesta muralla i elements defensius tindrien la consideració genèrica de Bé d’Interés Cultural”
En eixe sentit, ha recordat que la llei 4/1998, d’11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, diu que els BIC han de tindre un règim de visites ( que per tant, no es compliria si es pensa soterrar de nou les troballes) , i també, com en l’article 34, es deixa clar que amb la declaració d’un immoble com bé d’interés cultural, obligarà a l’ajuntament a aprovar provisionalment un pla especial de protecció i l’obligació d’incloure-ho en l’ordenació estructural del seu planejament i en el corresponent Catàleg de Béns i Espais Protegits , i igualment, tota intervenció que afecte a un BIC haurà de ser autoritzada per la conselleria de cultura, la qual fins ara no ha fet cap valoracioó.
Concretament amb les muralles i baluards, es dóna el cas que no s’ha d’iniciar cap incoació d’expedient per tramitar la seua declaració com a BIC, sinó que automàticament adquireixen eixa categoria genèrica. Per això, les intencions de la Conselleria d’Infraestructures de soterrar eixes restes estaria contravenint tot allò que diu la legislació de patrimoni cultural. Tant des del Grup Municipal del BLOC a Castelló, com des de l’agrupació local d’Iniciativa, s’ha vingut reclamant la posada en valor i visibilització de la manera tècnicament més escaient, de les restes medievals de la ciutat.