Enric Nomdedéu Biosca, com a portaveu del Grup Municipal BLOC-Compromís, i d’acord amb l’article 83 del Reglament Orgànic del Ple i de les seues Comissions de l’Ajuntament de Castelló, proposa l’adopció de la següent:

MOCIÓ

Tant la legislació Europea, la legislació Espanyola així com la mateixa Constitució Espanyola estan en contra de l’apologia i exaltació del nazisme, el feixisme, el racisme, l’homofòbia, etc. Fins i tot possibiliten dur a aquells que promouen l’odi davant els tribunals. En aquest sentit, des de Compromís pensem que l’Ajuntament també ha de prendre cartes a l’assumpte per tal d’evitar aquesta apologia de l’odi, així com oferir motius de reflexió envers les seues conseqüències.
D’una banda, entenem que una mesura bàsica seria evitar que membres de la nostra societat se senten insultats i amenaçats cada volta que passen davant d’una pintada, adhesiu o cartell feixista. Lamentablement, a la nostra ciutat com a molts altres municipis arreu de País Valencià i de l’Estat Espanyol, hom pot trobar un ampli ventall de pintades que atempten directament contra algun sector de la societat, bé siga per raons polítiques, ideològiques, racials, religioses, ètniques o d’orientació sexual. Cal, doncs, esborrar aquest feixisme de les parets de la nostra ciutat. No es tracta d’obrir ferides noves ni fer bullir relacions entre bàndols ideològics, però sí deixar clar que aquestes postures intolerants normalment porten a situacions que dificulten la convivència. Del
que es tracta, en definitiva, és de defensar els valors sobre els quals es sosté la convivència democràtica: la pau; la tolerància, el respecte, etc.
I d’altra banda, i pel que fa a la reflexió sobre les conseqüències de la incitació a l’odi i al feixisme, cal recordar el cas de l’assassinat, la matinada del dia 11 d’abril del 1993, ara fa 20 anys, d’un jove de 18 anys natural de Burjassot, anomenat Guillem Agulló i Salvador, a mans d’un grup de joves pertanyents a grups d’ideologia feixista.
Aquell fet no va ser un crim casual, no va ser fruit d’una baralla, va ser un assassinat polític. Guillem Agulló va ser mort d’una navallada per raons ideològiques. En el Títol I Dels drets i deures fonamentals. Article 16. punt 1 diu que es garanteix la llibertat ideològica, religiosa i de culte dels individus i les comunitats. Tot crim realitzat contra un individu per raons polítiques,
ideològiques o religioses, és un crim contra tota la societat.
Al judici que va tindre lloc a Castelló dos anys després de la mort de Guillem Agulló es va condemnar l’autor confés del crim, Pedro Cuevas, a 14 anys de presó per homicidi i es va absoldre a la resta del grup. Al cap de pocs dies Juan Manuel Sánchez, membre del grup que va participar en l´assassinatde Guillem Agulló i que va ser absolt en el judici, va participar en l’assassinat de Guillem Agulló i que va ser absolt en el judici, va participar en una agressió amb navalla al barri del Carme de València.
Malgrat haver passat 20 anys, es continuen succeint casos d’agressions dels grupuscles neonazis a les nostres terres. Aquests actes són fruit de la intolerància i la manca de respecte a la diversitat. Aquella matinada la víctima va ser Guillem Agulló; el seu crim era ser d’esquerres i d’ideologia independentista, però haguera pogut córrer la mateixa sort qualsevol persona. Des de Compromís pensem que seria positiu per a la societat de Castelló que un carrer recordarà el nom de Guillem Agulló, un jove valencià que va ser assassinat simplement per la seua manera de pesar i que eixe record servirà de reflexió envers la intolerància de qualsevol tipus.

En atenció a aquestes consideracions, i a proposta del Grup Municipal del BLOC-Compromís, el Ple de l’Ajuntament de Castelló acorda:

1) Manifestar la voluntat de dedicar un carrer a la memòria Guillem Agulló i Salvador, víctima de la violència feixista i, per tant, d’incloure’l en el llistat de noms de carrers municipals.
2) Esborrar o retirar les pintades, cartells o adhesius que exalten el feixisme o inciten a l’odi de qualsevol tipus.

Enric Nomdedéu Biosca
Portaveu del BLOC-Compromís a l’Ajuntament de Castelló

Castelló de la Plana, 10 d’abril de 2013.

rebutjada