Ali Brancal Mas, com a portaveu adjunta del Grup Municipal BLOC-Compromís, i d’acord amb l’article 83 del Reglament Orgànic del Ple i de les seues Comissions de l’Ajuntament de Castelló, proposa l’adopció de la següent:

MOCIÓ

L’agricultura ha estat, durant segles, un puntal bàsic de l’economia de la nostra ciutat. En les darreres dècades, però, la seua importància ha reculat, fet que ha originat, també, una afecció mediambiental, ja que nombroses terres de conreu han desaparegut sota pressions urbanístiques o econòmiques.
Els cultius més importants són, en les zones de secà, les garroferes i els ametlers, i justament aquests cultius es troben pràcticament abandonats en els últims anys a causa de l’escàs rendiment en l’actualitat. Pel que fa a les zones de regadiu, el cultiu estrella són, sens dubte, els cítrics, encara que també hi ha algunes parcel·les dedicades a les hortalisses, principalment: carxofes i tomaques, a més de melons, escaroles, porros, apis, encisams, però en menor quantia.
En el sector agrícola predomina l’estructura minifundista, gestionada per empreses familiars que moltes vegades no compten amb els recursos i coneixements adequats a la situació econòmica actual per poder portar el seu negoci de forma eficient (manca de coneixement de gestió empresarial, xarxa comercial ineficient, escassetat d’economies d’escala i com a conseqüència problemes d’endeutament i liquiditat).
En aquest escenari, la creació d’un distintiu per als productes del terme tindria diverses conseqüències positives. De fet, la creació d’una marca pròpia per als productes de Castelló i la seua promoció ajudaria a defensar els interessos dels productors i llauradors de Castelló i a fomentar l’ocupació a la nostra ciutat. Cal fer visible allò que es nostre però també fomentar altres tipus de consum molt més sostenible. El consum de proximitat permet reduir el consum d’energia lligat al transport dels aliments. Els productes locals són majoritàriament productes de temporada; es consumeix per tant el que la zona produeix i en el moment en què el produeix. D’aquesta manera s’està protegint la pròpia biodiversitat de la zona. Alhora, menjar productes de temporada també ajuda a mantenir la nostra pròpia salut.
Òbviament, tot i que d’inici es pot començar amb productes agrícoles, més endavant es podria estendre la proposta a altres productes.

La idea base, doncs, és promoure allò que és nostre, allò que és “d’ací” destacantlo, amb el distintiu, d’aquells productes que han vingut de fora del terme. Es tracta de facilitar l’opció de compra dels consumidors locals, i que tot el sector valore la importància del distintiu, tot oferint progressivament productes de millor qualitat.

En atenció a estes consideracions, i a proposta del Grup Municipal del BLOC-Compromís, el Ple de l’Ajuntament de Castelló acorda:

a) Instar a la Junta Local de Govern a la creació del distintiu “Producte del Terme” per a destacar aquells productes que hagen segut produïts dins del terme de Castelló.

b) Establir els mecanismes normatius que regulen i controlen el bon ús del distintiu.

c) Promoure l’ús de la marca entre els distints productors i comerciants, tot afavorint campanyes de difusió i incorporant-la a les campanyes municipals de consum, agricultura o turisme.

Castelló de la Plana, 17 d’abril de 2013.

Ali Brancal Mas
Portaveu adjunta del Grup Municipal del BLOC-Compromís

rebutjada