Mirar fins l’últim euro que deuen les administracions públiques, saber d’on ve, separar aquell que és il·legítim i decidir si es paga o no determinant les conseqüències legals que pertoquen. I, mentre es fa aquest procés, establir una moratòria del pagament fins que queden les coses clares. Aquesta és la proposta que ha fet Compromís a les Corts i a tots els ajuntaments del País Valencià, entre ells Castelló de la Plana. El portaveu municipal, Enric Nomdedéu, ha exigit “una moratòria immediata en el pagament dels deutes financers de les administracions públiques estatal i de la Generalitat Valenciana, així com la realització d’una auditoria amb control ciutadà d’aquest deute, que permeta depurar aquell que siga reconegut com a il·legítim per a la seua quitança o condonació sense condicions. I, per descomptat, la consegüent exigència de responsabilitats civils o penals a les parts que van contraure eixe deute”.

A més, Compromís també ha demanat la realització d’una auditoria del deute de l’Ajuntament i l’establiment una Comissió Independent i Ciutadana d’Auditoria dels deutes municipals basada en l’obertura de tots i cada un dels contractes signats amb particulars, exposant les seues condicions i resultats a l’escrutini públic.

L’equip de govern ha rebutjat aquestes demandes: contribueix així a la manca de transparència i se situa de nou al costat dels bancs i no de les persones.