Enric Nomdedéu Biosca, com a portaveu del Grup Municipal BLOC-Compromís, d’acord amb l’article 83 del Reglament Orgànic del Ple i de les seues Comissions de l’Ajuntament de Castelló, proposa l’adopció de la següent:

MOCIÓ

Les competències de l’Ajuntament estan dividides entre aquelles que són exclusives de l’Alcalde o delegables en membres de la corporació, aquelles que ho són de la Junta Local de Govern i les que són competència plenària.
El Reglament Orgànic del Ple i les seus Comissions, en el seu Capítol II que tracta de les comissions Permanents, en l’article 102 afirma que són funcions d’aquestes Comissions: “L’estudi, consulta, informe o dictamen dels assumptes que hagen de ser sotmesos a la decisió del Ple”, i també “L’estudi, consulta, informe o dictamen d’aquells assumptes de competència de la Junta de Govern Local, de l’Alcalde o dels seus Delegats, que siguen sotmesos al seu coneixement per expressa decisió d’aquest”.
En la pràctica, aquells temes que són competència de la Junta Local de Govern i que graciosament així ho estima l’Equip de Govern, passen en les comissions d’estudi setmanals, en les quals no es produeix debat ni votació.
L’organització administrativa i formal ensopega frontalment amb el que, a l’entendre de Compromís, hauria de ser la pràctica política, i que s’hauria de basar en la voluntat d’assolir consensos per la via del debat i la col·laboració. Amb freqüència l’equip de govern es queixa de la falta de propostes de l’oposició. I amb més freqüència encara el nostre grup es queixa de les dificultats formals a l’hora d’establir mecanismes de col·laboració. Però allò cert és que als grups de l’oposició els hi resulta materialment impossible saber en què està treballant cada delegació política o cada departament municipal, i això és determinant a l’hora de poder col·laborar.
Els plecs de condicions dels diferents concursos públics, habitualment, arriben a les comissions d’estudi acabats i llestos per la seua aprovació. Normalment passen per la comissió d’estudi el dilluns anterior a la seua aprovació en la Junta Local de Govern de dijous. De vegades, fins i tot se’ns informa quan ja s’han aprovat.
Amb esta organització l’oposició només és espectadora, i el nostre grup municipal vol ser actor.
Tant els plecs de condicions, com les bases de concursos públics, s’inicien amb un document anomenat “informe de necessitat” que siga el tècnic responsable i posteriorment el regidor delegat de l’àrea de govern. I en eixe moment comença tot el procés d’estudi i redacció de la documentació que finalment s’ha de dur a aprovació. Un procés que pot durar mesos.
Compromís creu que eixe és el moment adequat per informar l’oposició. Açò permetria que es pogueren fer aportacions per tal que tant els tècnics com les persones responsables polítiques n’estudiaren la viabilitat o oportunitat.

En atenció a aquestes consideracions, i a proposta del Grup Municipal del BLOC-Compromís, el Ple de l’Ajuntament de Castelló acorda:

Instar a la Junta Local de Govern, tot salvaguardant l’ordre competencial, a incloure en l’ordre del dia de les comissions d’estudi la signatura de cada informe de necessitat, per tal de facilitar i propiciar la participació.

Enric Nomdedéu Biosca
Portaveu del BLOC-Compromís a l’Ajuntament de Castelló

Castelló de la Plana, 6 de setembre de 2013.