El portaveu de Compromís per Castelló ha explicat que el Grup Municipal de Compromís plantejarà en el plenari que l’Ajuntament exigisca una resolució immediata de la declaració de BIC de les Normes de Castelló, quasi tres anys després que el propi Ajuntament ho sol·licitara.

El portaveu de Compromís per Castelló, Vicent Marzà, ha explicat avui que “al novembre de 2010, i a proposta del nostre Grup, el plenari de l’Ajuntament de Castelló va acordar, per unanimitat, sol·licitar a la Conselleria de Cultura i Esports la incoació d’expedient per tal de declarar les Normes de Castelló Bé d’Interés Cultural, dins la categoria de Béns Immaterials. Tan sols tres mesos més tard, a més a més, Conselleria ja disposava dels dos informes favorables per part d’òrgans consultius de la Generalitat que calen per fer una declaració de BIC, en aquest cas emesos per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la UJI. Malgrat açò, i malgrat el temps transcorregut, les Normes continuen sense haver estat declarades BIC”.
Vicent Marzà ha explicat que “des de Conselleria se’ns ha respost, davant d’una pregunta del Grup Parlamentari de Compromís, i a data de juliol d’enguany, que actualment ‘els tècnics estan avaluant els distints informes recopilats’. Entenem que uns informes que fa dos anys i mig que van ser emesos haurien d’estar ja valorats i que el retard de vora tres anys en declarar BIC les Normes de Castelló és injusticable”.
El portaveu de Compromís per Castelló ha manifestat que “davant d’aquesta situació, portarem al plenari municipal una proposta per tal que l’Ajuntament reclame a Conselleria que resolga ja, d’una vegada per totes, la declaració de BIC de les Normes de Castelló. Les Normes van representar en el seu moment, un pas decisiu tant per a normativitzar la llengua, com per unificar les distintes parles del País Valencià, Catalunya i les Illes. Un pas decisiu que es va produir a Castelló i és ara Castelló qui ha de reclamar que allò acordat es tire avant sense més dilació”.