Ali Brancal Mas, com a portaveu adjunta del Grup Municipal BLOC-Compromís, i d’acord amb l’article 83 del Reglament Orgànic del Ple i de les seues Comissions de l’Ajuntament de Castelló, proposa l’adopció de la següent:

MOCIÓ

La llei sobre el Règim del Sòl i Ordenació urbana, modificada el 26 de juny d’enguany, deixa ben clars una sèrie de conceptes que ara ens ocupen. Fixa clarament que el dret de propietat dels terrenys, les instal·lacions, construccions i edificacions, comprén, amb caràcter general i siga quina siga la situació en què es troben, els deures de conservar-los en condicions de seguretat, salubritat, accessibilitat universal i ornament legalment exigibles. A més a més, i pel que fa al sòl vacant d’edificació, diu clarament que el deure de conservar-lo suposa costejar i executar les obres necessàries per mantindre els terrenys i la seua massa vegetal en condicions d’evitar riscos d’erosió, incendi, inundació, així com danys o perjudicis a tercers o a l’interés general, inclosos els mediambientals. Cal, doncs, que es garantisca la seguretat i salut públiques i li correspon al propietari previndre la contaminació del sòl, i l’aigua i altres contaminants del seus terrenys.
Per garantir que els solars estiguen en les millors condicions de salubritat, la major part de ciutats i molts pobles disposen d’una ordenança que regula específicament aquests aspectes. Revisada la normativa municipal de Castelló, tan sols apareixen breus referències als solars en l’ordenança de mobilitat, i poca cosa més.
Ara mateix, la ciutat de Castelló no disposa, doncs, d’un marc normatiu específic per tal de fer complir la llei en les millors condicions. Aplicar normatives generals i difuses ocasiona que molts solars de la ciutat oferisquen un aspecte lamentable.
Els serveis municipals no poden fer efectiva l’obligació del tancament de solars ni poden aconseguir la neteja efectiva perquè una normativa dispersa fa que no siga fàcil l’aplicació del que la llei sí que regula.
Cada ordenança que tenim està emparada per lleis de rang superior, però decidim fer una ordenança per tal de regular cada detall que ens sembla importa, i d’ací l’objectiu d’aquesta moció.

En atenció a estes consideracions, i a proposta del Grup Municipal del BLOC-Compromís, el Ple de l’Ajuntament de Castelló acorda:

  1. Instar a la Junta Local de Govern a iniciar l’elaboració d’una ordenança específica que regule la neteja dels solars de la ciutat, especificant les superfícies que es consideraran com a tals i les obligacions de les persones propietàries pel que fa a neteja, manteniment i tancat.
  2. Comprometre’s a efectuar com a mínim, mitjançant els serveis corresponents, una inspecció anual dels solars i parcel·les subjectes a l’obligació que imposa l’ordenança a efectes de comprovar l’acompliment de les condicions exigides. Es dictarà resolució assenyalant les deficiències dels solars i s’ordenaran les mesures necessàries per corregir-les, tot fixant un termini concret per a la seua execució.

Castelló de la Plana, 17 de setembre de 2013.

Ali Brancal Mas
Portaveu adjunta del Grup Municipal del BLOC-Compromís