Enric Nomdedéu Biosca, com a portaveu del Grup Municipal BLOC-Compromís, d’acord amb l’article 83 del Reglament Orgànic del Ple i de les seues Comissions de l’Ajuntament de Castelló, proposa l’adopció de la següent:

MOCIÓ

Els pressupostos participatius són un mecanisme de democràcia directa que permet als ciutadans influir o decidir directament sobre els pressupostos públics, mitjançant processos de participació ciutadana. Aquest mètode de participació fomenta la transparència en la gestió i la implicació de la ciutadania en la presa de decisions i l’empodera a l’hora de prendre consciència de la rellevància de la política en el seu dia a dia.
Originaris en la ciutat brasilera de Porto Alegre, els pressupostos participatius representen una manera directa d’incidir en un dels aspectes cabdals de l’acció política: el repartiment i la gestió dels diners públics. És, doncs, una via per condicionar la que possiblement és la màxima expressió de l’autonomia municipal i de la voluntat política d’un Ajuntament: els pressupostos municipals.
L’Ajuntament de Castelló va engegar fa uns anys un sistema de pressupostos participatius. El model emprat no contemplava donar-li rellevància vinculant a les opinions de la ciutadania, i dins dels pressupostos municipals tenia un impacte concret i no percentual. Fent balanç, les actuacions que es van acabar fent van ser de manteniment de serveis o d’instal·lacions ja existents.
Considerem que cal donar un pas més en l’obertura a la ciutadania de les decisions polítiques, i per això caldria un model de pressupostos participatius basat en cinc eixos:

a) Un model estable pressupostàriament, és a dir, que assigne un percentatge mínim dels pressupostos municipals anuals a la participació directa de la ciutadania, de manera que siga independent de la situació financera de l’Ajuntament.
b) Un model vinculant, on clarament s’establisca que les decisions preses a través dels pressupostos participatius seran necessàriament assumides per l’Ajuntament.
c) Un model de participació integral, que incorpore tant els òrgans de participació municipal, com les associacions veïnals, com persones a títol individual.
d) Un model amb una calendarització clara i que permeta una participació eficaç i clara.
e) Un model participatiu dels del primer moment, que estiga definit a partir de les aportacions dels òrgans de participació municipals, dels Grups Municipals, i de la ciutadania en general.

En atenció a aquestes consideracions, i a proposta del Grup Municipal del BLOC-Compromís, el Ple de l’Ajuntament de Castelló acorda:

Instar a la Junta de Govern Local a iniciar l’elaboració d’un Reglament de Pressupostos Participatius. En l’elaboració d’aquest Reglament s’implicarà als òrgans de participació municipals, als Grups Municipals i a ciutadania en general.

Enric Nomdedéu Biosca
Portaveu del BLOC-Compromís a l’Ajuntament de Castelló

Castelló de la Plana, 19 de setembre de 2013.