Ali Brancal Mas, com a portaveu adjunta del Grup Municipal BLOC-Compromís, d’acord amb l’article 84 del Reglament Orgànic del Ple i de les seues Comissions de l’Ajuntament de Castelló, proposa l’adopció de la següent:

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL

La greu situació econòmica ha acabat sent la justificació per a retallar drets socials i laborals. L’ inicial deute bancari, ocasionat per una mala gestió dels governants i dirigents, ara afecta la sanitat, l’educació, els dependents, els menors amb problemes, els més desafavorits i s’ha estés a altres capes de població que fins ara estaven en condicions econòmiques bones.
Això fa que el descontent de la ciutadania s’estiga incrementant considerablement i es puga preveure que les manifestacions públiques per fer visible aquest descontent no sols és mantinguen, sinó més aviat s’incrementen.
El govern pretén aprovar el projecte de la nova “Llei de Seguretat Ciutadana”, que introdueix mesures restrictives de l’ exercici de la protesta o manifestació i endureix les penes, fins i tot reduint les garanties judicials de defensa demostrant que la seua única finalitat és emmordassar la societat i intentar impedir l’ expressió del rebuig a la seva política .
El comissari de Drets Humans del Consell d’Europa, Nils Muiznieks, s’ha referit a l’ esborrany de la Llei de Seguretat Ciutadana com “altament problemàtica”, i és manifesta dubtes sobre ” si són necessàries aquestes restriccions en una Societat democràtica” per mantindre l’ ordre públic, i sobre com evitar ” interferir massa en la llibertat de reunió”.
La repressió acompanya els retallades socials i retrocessos dels drets laborals i ciutadans, en un escenari conjunt que ens fa retrocedir social i normativament a mitjans del segle passat.

En atenció a aquestes consideracions, i a proposta del Grup Municipal del BLOC-Compromís, el Ple de l’Ajuntament de Castelló acorda:

  1. Manifestar que la legalitat vigent ja estableix un marc normatiu suficient per garantir el correcte desenvolupament de les manifestacions i concentracions públiques ciutadanes de rebuig a fets, decisions o actes de qualsevol àmbit públic i privat. I que el procediment sancionador establert per via administrativa i judicial ja preveu de forma adequada els diversos supòsits i en quanties elevades per a la situació econòmica que estem vivint.
  2. Mostrar la seva preocupació pel fet que la crisi econòmica pose en risc els avenços en matèria de drets, llibertats i igualtat aconseguits amb l’esforç conjunt de la ciutadania.
  3. Considerar que qualsevol reforma que afecte drets bàsics constitucionals, hauria de gaudir d’un ample consens i sempre dirigit a consolidar els drets i els llibertats. En aquest sentit, la corporació municipal manifesta el seu total rebuig a l’Avantprojecte de Llei de Seguretat Ciutadana per suposar un atac a drets fonamentals de la ciutadania.
  4. Instar el Govern d’Espanya a no fer cap tipus de modificació legal que supose retallades d’aquests drets i llibertats a la ciutadania.
  5. Donar compte del present acord al President del Govern de l’Estat, al Ministeri d’Interior i als Grups Parlamentaris del Congrés de Diputats i Senat i als Grups de les Corts Valencianes.

Ali Brancal Mas
Portaveu adjunta del BLOC-Compromís a l’Ajuntament de Castelló

Castelló de la Plana, 5 de desembre de 2013.

vetada pel PP en Junta de Portaveus
vetada pel PP en Junta de Portaveus