El vicealcalde, Enric Nomdedéu, ha recordat que el PP va generar fa ja 11 anys un conflicte on no hi havia “amb una decisió urbanística profundament errònia”

L’Ajuntament de Castelló obrirà la via de la mediació després de conèixer que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat ha estimat el recurs presentat per l’associació Castelló sense soroll que anul·la l’article 26 de l’ordenança municipal de convivència ciutadana que permetia el consum de begudes alcohòliques en la zona tradicional de tasques per a aquells locals que comptaren amb la deguda autorització municipal. El tribunal entén que aquest article contravé les limitacions que la declaració com a Zona Acústicament Saturada (ZAS) significa per a les tasques (carrers Isaac Peral, Barraques i part de la plaça Santa Clara)

El vicealcalde i portaveu de l’equip de Govern, Enric Nomdedéu, ha anunciat que “s’estudiaran totes les mesures que siguen possibles per a salvar la singularitat de les tavernes”, inclòs presentar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, però apostant especialment per la via de la negociació i sense deixar de seguir treballant per a rebaixar el nivell de decibels. L’objectiu és alçar la declaració de les tasques com ZAS donats els bons resultats que s’estan obtenint amb les mesures correctores.

Malgrat estimar el recurs de Castelló sense soroll i reconèixer que resulta “innegable l’afectació que en els drets fonamentals dels veïns pot ocasionar la contaminació acústica emesa”, el tribunal afig que “no és menys cert que el present recurs ni es tramita per la via excepecional de protecció dels drets fonamentals, ni consta, ni s’acredita, per la part de l’associació recurrent, la seua condició de veí i la vulneració específica i concreta als seus drets fonamentals”.

Nomdedéu ha insistit que aquest matís de la sentència és important i deixa constància que l’origen real d’aquest problema “no és tant el soroll o el consum d’alcohol en la vida pública en la zona de les tasques sinó l’accés a un *garage en el carrer Isaac Peral”. I ha afegit: “El nou equip de Govern va a intentar solucionar un conflicte que va generar el PP fa 11 anys amb una decisió urbanística profundament errònia i ho va a intentar per la via de la mediació. S’havia d’haver fet abans? Sí. Es va fer? No”, ha lamentat Nomdedéu.

“Fent-lo tot rematadament malament, al PP els ha eixit bé perquè la sentència es falla ara i no fa quatre mesos”, ha apuntat. Aquest govern farà el que no ha fet el PP durant aquests 11 anys: asseure’s amb l’altra part del conflicte, és a dir, amb Castelló sense soroll i amb l’empresa propietària del garatge”.

La “decisió urbanística profundament errònia” al·ludida pel vicealcalde es refereix a la concessió de la llicència d’obres amb data de 20 de desembre de 2004 del llavors govern a un edifici amb façana en el carrer Major però al que es va autoritzar l’accés al garatge pel carrer Isaac Peral, parquing que va obtenir la llicència d’obertura el 22 de febrer de 2008. En aquest sentit, Enric Nomdedéu ha recordat que el Govern del PP va concedir aquestes llicències
.
Nomdedéu ha subratllat que en la via judicial contra les tasques, més enllà que s’haja de seguir treballant a baixar el nivell de decibels, “s’està utilitzant com a excusa el soroll i el consum d’alcohol per a alliberar l’accés al garatge perquè en cas contrari no s’entén que una associació present una denúncia per les molèsties que genera el soroll en una zona en la qual no resideix”.

El govern de llavors, ha insistit, va prioritzar “el lícit interès d’un negoci generant un problema on no ho hi havia i quan es podria haver habilitat l’accés pel carrer Major. Ara serà el nou govern municipal el que intente solucionar-ho encara que som conscients que ens *escontramos davant una situació jurídica complexa”.

El vicealcalde ha reiterat que “es va a apostar per la mediació que s’havia d’haver produït al principi del procés” i s’ha mostrat confiant que “el PP estiga a l’altura com ha estat l’altra oposició durant aquests últims anys, en els quals Compromís mai hem utilitzat aquest problema com a arma política”.