La setmana passada va ser molt intensa. Hem complert cent dies de govern, amb tot el que això comporta, i Alcaldessa i Vicealcalde van comparéixer donant explicacions de tot el que fins al dia d’avui, s’ha fet i en tot el que s’està treballant. Però tan sols són els primers cent dies, queden molts més per davant.

I també ha estat la setmana on hem estrenat un nou espai a l’aire lliure per a acostar la cultura a l’abast de tots: el Passadís de les Arts. El que em sembla curiós és que hi haja gent que estiga en contra d’aquest nou espai, en contra de què? De què hi hagué circ, o música, o pintura, o dansa … A l’aire lliure? Imagine que no serà per això. En contra del lloc? Tampoc veig per què atés que des de la regidoria de cultura, juntament amb la de sostenibilitat, s’estan prenent mesures juntament amb Amics del Parc Ribalta perquè torne a ser el parc romàntic que desitgem.

Per Compromís és molt important fomentar la cultura local, es tracta de donar espais als agents culturals locals, músics, titellaires, artistes,…, tan abandonats per la gestió del govern local anterior. Encara que no els agrade, hi haurà més actes amb altres grups que fan música per a xiquetes i xiquets al Passadís i en altres escenaris.

Veient el Passadís de les Arts ple de gent ballant i cantant, gaudint d’una vesprada en companyia dels amics i familiars, sols puc entendre que les critiques vénen d’una oposició que el que busca és “martellejar per martellejar”.

El cap de setmana va acabar, a més de passat per aigua, amb més propostes culturals que van tindre una gran acollida entre el públic de Castelló, com l’Oktoberfest a la Pèrgola que durarà fins al cap de setmana que ve, i per a mi, l’acte més emotiu l’Homenatge a Ovidi Montllor que vam impulsar des de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament. La pluja no ens va permetre realitzar l’acte central de l’homenatge l’aire lliure, però gràcies a la immediata disposició del personal tècnic del Teatre Principal ho vam poder resoldre, i en el hall del Teatre Principal vam gaudir dels millors cantautors del País Valencià, que cantaren i recordaren a Ovidi i els seus#20anysdevacances.

Doncs bé, entenc que l’homenatge agrade més a uns que a altres, sobretot tenint en compte que a una part de l’oposició no agrada ni l’obra, ni la vida de l’autor valencià; no obstant hauríem d’aprendre a valorar les obres dels artistes independentment de la seva militància política. Per sort en gran part dels municipis ja anem veient aquests tipus d’actes culturals, que fins al dia d’avui havien estat rebutjats rotundament, i que per l’èxit en assistència d’aquest diumenge, moltes persones estaven esperant per parts de les institucions. I ací vull destacar, que la cultura és de totes, que a uns agrada més una cosa que altra, com a uns agrada més la pintura que l’escultura o la dansa al teatre. Com va dir en les Corts el nostre company Josep Nadal, la cultura és ingovernable i indomable, ningú pot apropiar-se d’ella, estimar-la no és cap delicte, i treballar per ella des de la regidoria és l’obligació que rebem de la ciutadania.

El meu objectiu és oferir a totes les persones la qualitat més gran d’activitat cultural que es puga, amb la finalitat d’aconseguir una societat més lliure, crítica i democràtica.

Així que, malgrat la pluja que tan ben rebuda és sempre al nostre país, malgrat les critiques sense trellat, Castelló va viure un cap de setmana exitós, ple d’activitats per a tot el poble amb una gran acollida de públic.

Verònica Ruiz Escrig
Regidora de Compromís per Castelló
Article publicat al diari Levante EMV 29/09/2015