Ali Brancal i Verònica Ruiz han presentat el llibre ‘Las guerras de Concha Alós: historia y relato’, de la investigadora Amparo Ayora, que va obtenir el premi d’Investigació Històrica de les Dones 2015.  És una de les últimes publicacions de l’Ajuntament.

Concha Alós és una gran desconeguda, com tantes altres companyes de sexe i professió, víctima del desterrament literari que pateixen moltes dones justament per intentar viure com una oportunitat a gaudir i no com una obligació a complir.

Com explicà Ali, “el realisme en l’obra d’Alós resulta clau per a rescatar la nostra història, la de la nostra ciutat, i ens permet conèixer com era la vida dins de les cases i conèixer la història de les dones.

“Concha Alós va ser una dona valenta que va tenir problemes amb la censura, ja que escrivia, en plena dictadura, sobre sexe, prostitució, avortament, homosexualitat.  Va escriure també sobre la misèria de la guerra civil: en ‘El cavall roig’ va reflectir la seua memòria de xiqueta en una família obrera que va abandonar Castelló fugint dels bombardejos.

“Concha Alós va ser també una dona lliure en el plànol personal, capaç d’abandonar al seu marit (director d’un diari mallorquí franquista) per fugir amb Baltasar Porcel (a més 11 anys més jove!) a Barcelona.  Probablement eixa llibertat va perjudicar el seu reconeixement literari.  Tal vegada perquè les dones lliures sempre han espantat i han estat considerades com una amenaça”.