L’alcadesa i Verónica Ruiz pel Ajuntament i Cristian Linares pel Servei Territorial de Cultura van inaugurar la primera sessió de les jornades organitzades pel Servei en col·laboració amb la Regidoria de Cultura.

Les jornades pretenen posar en valor el procés de restauració i de recuperació del Castell Vell.  Exposicions i ponències se succeiran fins el 28 d’abril, buscant acostar la recuperació d’aquesta construcció emblemàtica a la ciutadania, amb una recopilació fotogràfica de troballes, planimetries i de les mostres literàries i simbòliques sobre aquest edifici al llarg de la seua història.

A més, les conferències abordaran temes tan interessants com la visió historiogràfica del Castell Vell, les tècniques constructives utilitzades per a la restauració del mateix, les troballes realitzades en el lloc, els símbols ‘castelloners’ en el seu entorn, així com una proposta d’unitat didàctica per a escolars sobre l’històric conjunt arquitectònic.

Al llarg de les diferents fases de restauració i excavacions al Castell Vell, aquest ha anat recuperant part de la imatge que va tenir històricament com a representant de l’arquitectura militar islàmica del nostre municipi fins a l’arribada de Jaume I en el segle XIII.

En el conjunt arquitectònic destaca la construcció de la tàpia al voltant de tot l’edifici amb terra, pedres i calç.  Els vestigis del castell van ser precedits per altres emplaçaments humans de temps dels íbers i anteriors, així com poblat romà arran de la troballa de monedes, ceràmica sigilata, entre uns altres tipus de materials.