Els grups de Compromís, Castelló en Moviment i PSPV i han presentat una declaració institucional conjunta cara al pròxim Ple per a reclamar la retirada dels recursos d’inconstitucionalitat contra les normes de Dret Civil Valencià.

Les tres forces volen que l’Ajuntament s’adherisca al manifest promogut per l’Associació de Juristes Valencians (AJV) pel qual es demana la retirada dels recursos d’inconstitucionalitat contra aquestes normes.

El manifest al·ludeix a les normes d’àmplia demanda social contemplades dins de les normes de dret civil valencià, com la Llei del règim econòmic matrimonial valencià de 2007, la Llei de custòdia compartida de 2011, la Llei d’Unions de fet de 2012 i la Llei dels contractes i altres relacions jurídiques agràries de 2013.  El manifest indica que “tres d’aquestes quatre lleis estan actualment recorregudes per l’Estat central davant el Tribunal Constitucional i, en algun cas, com en el de la Llei de règim econòmic matrimonial, després d’un comportament obertament deslleial i menyspreador durant les negociacions per a la retirada del recurs”.

El manifest continua dient que “el dret civil foral és un dels elements identitaris dels valencians, en la línia d’altres estatuts com els de Aragó o Catalunya.  Però, com ha ocorregut en tantes ocasions al llarg de la nostra història, des de Madrid s’imposen traves al nostre autogovern malgrat que l’article 7 obliga a la Generalitat al fet que la reintegració del dret civil foral siga un principi rector de l’actuació del Consell i de les Corts”.

A més, el text explica que “el que es qüestiona amb aquests recursos és la pròpia existència d’un dret civil foral valencià, i amb açò, la potestat de donar una solució pròpia als nostres problemes actuals”.

Per tot açò, Compromís, CSeM i PSPV s’adhereixen al manifest i sol·liciten “al Govern estatal que retire sense perdre més temps els recursos d’inconstitucionalitat plantejats”.