El consell nacional del Bloc i la mesa nacional d’Iniciativa del Poble Valencià van decidir ahir el vot contrari a la investidura de Pedro Sánchez.  En el cas del Bloc, el vot contrari ha estat unànim i s’ha decidit també obrir un referèndum a la militància per ratificar la decisió i consultar la política de pactes per al govern central.

BLOC  Diferents dirigents han explicat la postura de l’executiva nacional del Bloc.  Àgueda Micó ha estat la primera a defensar el vot negatiu i ho ha fet explicant l’agenda valenciana que ha proposat Compromís a Madrid i que ha estat refusada per PSOE i C’s.  Segons Micó, “no podem votar un pacte entre dues forces que facen una política incompatible amb l’agenda valenciana i amb l’Acord del Botànic”.

Joan Baldoví ha explicat que la postura de la coalició “ha de ser votar no i el dia 6 de març tornar a negociar per aconseguir un veritable acord del canvi”.  Enric Morera ha assegurat que “estem situant els interessos valencians al centre de la política espanyola, estem fent visible el nostre país i és un fet que mai s’havia donat.  Per tot això, votarem no a la investidura proposada pel PSOE i C’s, considerem que no soluciona els problemes profunds, els problemes socials, econòmics i l’agenda valenciana del nostre país”.

INICIATIVA  Reunida la seua mesa nacional, i com a conclusió del procés assembleari de consulta a les bases feta duant aquesta setmana, tant en les sis assemblees supra-comarcals com en la mesa nacional s’ha votat per unanimitat que els diputats de Compromís voten en contra de la investidura.

Segons s’ha explicat des d’Iniciativa “davant la proposta d’investidura de Pedro Sánchez, Compromís ha mantingut des del primer moment una posició coherent d’aposta per una majoria de canvi i de diàleg i arribar a donar consistència a aquesta proposta amb un programa de consens.  Aquest acord s’havia d’acompanyar d’una majoria de canvi i progressista amb les forces que, a més de Compromís, han obtingut representació i que es reclamaven d’aquesta orientació com PSOE, Podemos, IU i PNB i oberta a suports externs d’altres actors polítics.

“El pacte entre PSOE i Ciutadans ha truncat aquesta possibilitat, ja que entenem que no compleix amb el canvi de les polítiques que ens han portat a la situació d’emergència social i democràtica que patim’, han afegit fonts del partit”.