Estimada lectora, estimat lector, si hagueres de buscar una persona pel Dia de la Dona… a qui triaries?  Prou dones s’han guanyat aquest mínim reconeixement, fins i tot alguns homes i l’elecció no sembla senzilla.  Però el president del PP de Castelló (i de la Dipu) ha trobat una solució brillant: ha optat per Isabel Bonig en qualitat de ‘política i advocada espanyola’ i ‘presidenta del Partit Popular de la Comunitat Valenciana’, segons es pot llegir en la invitació.

És cert que no se li coneix especial preocupació per la igualtat, fins i tot que el seu discurs sembla prou caspós, però… qui no li fa una favor a la jefa?  Per un dia, Bonig no haurà d’escoltar preguntes sobre la corrupció sistèmica del PP en general ni sobre els diners en les seues eleccions en el seu poble en concret.

D’entrada, no és persona que es talle per ignorar de què parla.  Un exemple comentat per Andreu Escrivà (veure SAÓ):  Corts Valencianes, 13 de març de dos mil tretze. […]   Isabel Bonig, consellera d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, puja a la tribuna de l’hemicicle.  Es dirigeix al diputat de Compromís Juan Ponce, biòleg i expert en gestió forestal.  Li diu:  «Si a usted no le gusta la política medioambiental que estamos llevando, me va a permitir que eso es un buen ejemplo.  Estaría preocupada si a usted le gustase. […]  Para mí es un elogio. […]  Si uste­des me piden la dimisión es que vamos por buen camino. […]  Ustedes protegen, y la protección nos lleva al desastre». 

Potser Moliner vol que explique el seu meritori dia a dia.  És cert que Bonig pot donar una lliçó magistral sobre la seua feina dedicada a atendre advocats, investigats, funcionaris de Justicia, whatsapps, telèfons interceptats, companys/es ionquis de la pela…  Però no sembla una temàtica adequada pel 8 de març.

Mònica Àlvaro, síndica adjunta de Compromís, considera que “Javier Moliner sembla que vol superar al seu antecessor, Carlos Fabra, en l’ús partidista de la Diputació, però el més greu és que ho fa precisament en un acte dedicat a la igualtat de les dones amb motiu del 8 de Març”, assumint les crítiques de Xavier Trenco, portaveu de Compromís en la Diputació, per l’“error intolerable de Moliner”.

Mònica indica que “la decisió de Moliner de situar a la presidenta del PP, Isabel Bonig, com a cap de cartell de l’acte del Dia Internacional de les Dones organitzat per la Diputació és injustificable.  Una politització flagrant d’un acte que hauria de servir per lluitar per la igualtat, un ús partidista d’una institució com la Diputació, que hauria de representar als Ajuntaments de tots els colors polítics i un menyspreu a nombroses dones de Castelló que, independentment del seu color polític, sí s’han convertit en referents de polítiques de consens”.

Sota l’epígraf  ‘Dones’  està previst que un grup de tots els àmbits comparteixen la seua experiència “dins dels diferents camps en els quals estan treballant”, segons consta literalment en la invitació que s’ha remès als grups polítics de la Diputació.  “Aquest grup de dones està encapçalat per Isabel Bonig, en qualitat de ‘política i advocada espanyola’ i ‘presidenta del Partit Popular de la Comunitat Valenciana’, segons es pot llegir en la invitació.

Alvaro subratlla que “Moliner, com a mínim haguera pogut tenir la decència de convidar Bonig com a diputada autonòmica, i no com a presidenta del partit en el qual tots dos militen i que, a més, té el demèrit de tenir entre els seus alts càrrecs la major llista d’imputats, processaments o condemnats de la història de la política a la Comunitat”.

La diputada de Compromís insta a Moliner a “rectificar i a buscar una persona de consens que puga representar a les dones polítiques” i li recorda que “ara, gràcies a les apostes per la igualtat de les forces polítiques progressistes té a la seua disposició més polítiques amb càrrecs institucionals de la història com a alcaldesses….  Que almenys podrien representar no només a un partit sinó a una institució”.