Hervé Falciani conversa de transparència amb Enric Nomdedéu

Enric Nomdedéu es va reunir un parell d’hores amb Hervé Falciani a la seu de l’Ajuntament.  Falciani  és un enginyer de sistemes que treballava en un important banc i que des de 2009 col·labora activament amb la justícia de diversos països aportant informació de centenars de milers d’evasors fiscals.   Un diàleg entre dues persones implicades en impulsar la transparència on no hi havia gens.

Falciani coneix perfectament les martingales que realitzen els grans evasors i les trampes que afavoreixen la corrupció a les institucions.  (Podem anticipar que les seues opinions sobre la banca no són gens optimistes).  Aquestes són algunes de les claus que planteja per aconseguir que en aquesta batalla triomfi la justícia:

1.- Entendre el mecanisme i les seues bases  “Cada vegada que un banc té filials s’aprofitarà de la Justícia i les lleis del país on està la seva filial.  És la tecnologia la que permet això avui.  La tecnologia de la comunicació”.

2.- Treball en xarxa  “Hem de pensar en treballar en xarxa, de la mateixa manera que fan els bancs.  Necessitem que la justícia treballi en xarxa, alguna cosa com un FBI, com en EUA.  Ens mereixem això i no el tenim”.

3.- Anar a l’origen del problema  “És important entendre que existeix aquest mecanisme d’intermediaris que és on s’ha de pegar.  Si no canviem això, si parem un banc, els altres continuaran.  Hi prendran alguna precaució més, per evitar la mateixa situació.  Però al final s’adaptaran”.

4.- Entendre la connexió de la corrupció i l’evasió fiscal  “El diner brut, negre, pot ser diner que era net al principi i que s’ha convertit en brut amb la corrupció.  Per aprofitar d’aquestes infraestructures cal tenir molta pasta.  Per corrompre necessites aquests diners també, per això aquest cercle viciós ha de trencar-se.  La forma és controlar els intermediaris”.

5.- Justícies unides  “A nivell europeu s’ha de treballar més junts.  La manera que té sentit és que aquesta unió es faci a nivell de les Fiscalies Anticorrupció”

6.- Voluntat política  “Només es necessita voluntat.  Perquè aquesta voluntat s’expressi es necessita que el poble entengui quina és la prioritat.  Controlar les finances des del seu país.  Es pot lluitar contra l’ombra, es pot lluitar contra l’opacitat.  Quan s’entén que falta només voluntat, arribarem a l’objectiu”.

7.- Regulació  “Els governs han d’actuar i prendre mesures reals contra la corrupció, no només declaracions d’intencions.  No sóc un idealista, sóc molt pragmàtic, i l’autoregulació no funciona, deixar les coses estar és un risc per a tots”.

8.- Més recursos  “La meva experiència treballant amb la Justícia és que no tenen prou ajudes ni diners per lluitar contra això.  Tots els diners que s’inverteixa en lluitar contra la corrupció és un pas per a un món millor per a tots.  Hem de obligar els governants a invertir més en aquesta lluita”.

9.- Sobirania popular  “Si el perill és que patim per culpa del sistema hem de votar perquè es canviï.  Perquè l’actuació siga més forta del que és.  Crec que és perillós per a tots els partits polítics parlar d’això”.

10.- Mobilització ciutadana  “Si no puc trobar la manera de compartir amb els mitjans, directament, les proves que els Governs no actuen com deuen, estic obert a treballar amb qualsevol persona de bona voluntat per trobar millors formes de lluitar contra la corrupció”.

(Aquest ‘decàleg’ és un resum de declaracions publicades originalment en eldiario.es)

Arxivat en: Temes municipals

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *