Compromís denuncia que Óscar Clavell, número 2 del PP al Congrés, va aprovar la requalificació necessària perquè en els terrenys de Debón es construïra un hospital de patologia dual.  Trenco sospita que el contracte entre l’expilot i Carlos Fabra va ser “cuinat” amb l’aquiescència del Consorci Hospitalari Provincial, Bonig i Clavell.

Óscar Clavell va aprovar com a alcalde la reclassificació dels dos terrenys propietat d’Álex Debón, condició necessària per construir un hospital de dia a la Vall d’Uixó, un tràmit que s’havia començat mesos abans sent alcaldessa Isabel Bonig.

Va ser l’1 de març de 2011 quan l’expilot va remetre un escrit a l’ajuntament requerint informació sobre la situació urbanística d’uns terrenys de la seua propietat.  El mateix dia, “amb una celeritat mai abans coneguda a l’administració municipal”, segons Trenco, des del departament d’Urbanisme li van respondre que “he de comunicar-li que aquest Ajuntament ha iniciat els tràmits previs per, si escau, modificar el PGOU vigent, a fi de compatibilitzar l’ús industrial previst per a la Unitat d’Execució número 6 de sòl urbà amb l’ús assistencial “, segons es recull textualment en la documentació a la qual ha tingut accés Compromís.  Finalment, al setembre de 2011 el ple municipal va aprovar la modificació, i un mes més tard, al novembre, va ser efectiva la modificació i, per tant, la requalificació dels terrenys.

Cal recordar que quan va succeir aquest procés presidia l’Ajuntament de la Vall d’Uixó Isabel Bonig, l’actual presidenta del PP valencià, i Óscar Clavell va començar com a regidor d’Urbanisme i va acabar com a alcalde en la cronologia dels fets. Tot això va ocórrer pocs dies abans dels eleccions autonòmiques i locals del 22 de maig.

A la vista de la documentació, Xavier Trenco ha manifestat que tot el procés “s’assembla moltíssim a un ‘contracte cuinat’ entre Carlos Fabra i Álex Debón amb la participació dels responsables del Consorci Hospitalari Provincial , i dels alcaldes i regidors d’urbanisme de la Vall d’Uixó, és a dir, Isabel Bonig i Óscar Clavell.  Cal demanar explicacions de tot açò”.

El Consorci Hospitalari Provincial també és va interessar per la situació urbanística dels terrenys de Debón i amb data 18 maig 2011 va remetre a Isabel Bonig una sol·licitud de fitxa tècnica d’uns terrenys, que és descriuen perfectament en l’escrit, davant la qual cosa el llavors regidor Óscar Clavell contesta amb un informe de l’arquitecta municipal en què aquesta diu que aquestes parcel·les estan en fase de modificació.

“El més cridaner és com se succeeixen els fets i en el moment en què això passa”, ha destacat Xavier Trenco.  “Tenim un informe signat per Begoña Fabra argumentant la necessitat d’un hospital de patologia dual que és construiria en uns terrenys ‘idonis’ que hi ha a la Vall d’Uixò.  Unes parcel·les que són propietat d’Álex Debón, amb qui el llavors president de la Diputació i del PP, Carlos Fabra, manté una relació comercial que ara està en els jutjats”, ha subratllat el portaveu de Compromís.  A més, l’acord sobre els terrenys per a l’hospital es va produir l’1 de juny de 2011, quan faltaven tot just uns dies per a la sortida de Carlos Fabra de la Diputació i l’arribada Javier Moliner, per la qual cosa quan es va signar el contracte, el govern provincial estava en funcions. “No es va fer un concurs públic per llogar els parcel·les, un lloguer que, a més, eixia a preu d’or; en uns terrenys on només es podien construir naus industrials; per tant, per edificar un hospital es necessitava d’una requalificació que efectivament es va produir “.

El Consorci Hospitalari Provincial, per la seua part, “va col·laborar activament perquè aquest projecte es dugués a terme concretament en els terrenys de Debón i no en cap altre lloc, tot i les dificultats”, ha insistit Trenco El mateix dia en què Fabra i Debón signaven l’acord, el director econòmic del consorci i el llavors gerent del consorci van donar el vistiplau a l’arrendament.
Cal recordar que la diputada autonòmica de Compromís per Castelló Mònica Àlvaro, ha tramitat una petició de documentació davant de la Conselleria de Sanitat per a conéixer quins informes tècnics van justificar la ubicació dels terrenys en els quals se situaria l’hospital de dia de la Vall d’Uixó . També, a proposta de Compromís, les Corts van instar el Consell a que realitzara una auditoria detallada de l’anterior etapa política al Provincial.