El ple de l’Ajuntament va aprovar ahir la primera fase de les inversions sostenibles de 2016 que permetrà adjudicar 27 projectes per un import de 4,1 milions d’euros.  S’agrupen en tres blocs: modernització de la gestió pública, preservació del patrimoni i aposta pel turisme i polítiques socials i medi ambient.

Enric Nomdedéu va defensar la inversió en els projectes de modernització que el PP esmenava al·legant que “vostès segueixen pensant que a la ciutadania només li interessa un pont, si no hi ha riu ja el farem, però no és veritat; la ciutadania també necessita que aquesta administració siga àgil i eficient i vostès ens van deixar un bony del segle XVIII”.

El tinent d’Alcaldia de Gestió Municipal, Antonio Lorenzo, va explicar que els projectes emmarcats en l’àmbit de la modernització de la gestió pública responen a “l’aposta per la millora de la gestió per al ciutadà i la ciutadana a través d’un impuls a les noves tecnologies”.  Es podran resoldre expedients i concedir ajudes de manera més àgil.  La inversió en tecnologia també repercutirà en la millora de la seguretat, amb una nova sala d’emergències, seguretat i control.

Respecte a l’àmbit de les polítiques socials i el medi ambient, destaca l’impuls als horts socials amb la creació del nou hort d’Enriera, que permetrà gunayar un espai important d’esplai i formació en cultius per a ciutadans baix criteris d’integració social.  També es invertirà en la millora de l’accessibilitat del pavelló Ciutat de Castelló i es continuarà amb el pla plurianual de condicionament de centres escolars públics, amb actuacions en el col·legi Censal i en el Carles Salvador.

En el bloc del patrimoni i l’aposta pel turisme, s’inclouen actuacions com la culminació de la restauració i consolidació del Castell Vell, la rehabilitació de les façanes del Palau Municipal que enguany celebra el seu 300 aniversari.  La posada en valor del nostre patrimoni, en la qual es va a invertir una mica més d’un milió d’euros, suposa també una clara aposta per un turisme cultural i de qualitat.

Instal·lació de desfibril·ladors  Es va aprovar també una proposició per a la instal·lació de desfibril·ladors en instal·lacions municipals.  Enric Porcar va explicar que “el compromís d’aquest govern és augmentar el nombre de desfibril·ladors en les instal·lacions esportives i, en la mesura del possible, en altres dependències municipals amb grans aglomeracions.  Prova d’aquest compromís és que ja el passat mes de març es van posar en funcionament 7 desfibril·ladors en la Ciutat Esportiva.  Aquests últims s’uneixen als ja existents en les tres piscines (Olímpica, Emilio Fabregat i Castalia), Gaetà Huguet, Ciutat de Castelló, Chencho i Castalia”.

El regidor va aclarir que “no solament s’aposta per instal·lar nous desfibril·ladors, sinó també per millorar la ubicació dels mateixos perquè siguen més acccesibles i per millorar la formació del personal per al seu correcte ús”.

Ordenança de mosquits  Es va aprovar la nova ordenança per a la prevenció i control del mosquit tigre.  Estableix tretze actuacions de caràcter general d’obligat compliment, que van des del manteniment de basses o fonts a piscines fins a sistemes de climatització.  A més, també prescriu accions específiques en cementeris, granges d’animals i tallers mecànics i dipòsits de pneumàtics, entre uns altres.  El seu principal objectiu és conscienciar a la ciutadania i fomentar la cooperació de la societat en la lluita contra el mosquit tigre.  Aquesta és una espècie fonamentalment urbana i el 80% dels focus es localitzen en sòl privat.

Declaració institucional Xina  El ple també aprovà una declaració institucional presentada pels grups de Compromís i PSPV en la qual s’insta a la UE a introduir més garanties davant la possibilitat que es concedisca a Xina la qualificació d’economia de mercat per a protegir l’economia castellonenca i, especialment, el sector tauleller.

El text reclama a la Comissió Europea que s’opose a tota concessió unilateral de la condició d’economia de mercat a Xina i arreplega la necessitat que les institucions europees “tinguen degudament en compte les preocupacions manifestades per la indústria, els sindicats i altres parts interessades de la Unió sobre les conseqüències de la concessió de l’estatus d’economia de mercat per a l’ocupació, el medi ambient, les normatives i el creixement econòmic sostenible en tots els sectors afectats de la indústria manufacturera i per al conjunt de la indústria”.  La declaració institucional demana expressament a la Comissió Europea que vetlle, en aquest context, per la protecció dels llocs de treball en la Unió.

Finalment, també es va aprovar una declaració institucional en defensa del Corredor Mediterrani i una altra en defensa de la llengua de signes.