Dels set milions d’envasos que diàriament es utilitzes al País Valencià, cinc milions no entren mai en el circuit de reciclatge dels contenidors que es troben a la via pública i van a parar, en el millor dels casos, a les papereres i la resta, a les carreteres, platges i parcs.  Per a intentar posar remei a aquesta situació, el grup Compromís ha presentat una moció en la qual es proposa l’adopció d’un sistema de reciclatge que millore els índexs de recollida selectiva.

El portaveu Xavier Trenco ha destacat que “tots aquests envasos que no es dipositen on cal han de ser arreplegats pel servei de neteja dels ajuntaments, amb el sobrecost que això suposa”.  A banda del cost econòmic i l’impacte visual de la brutícia, “el cost al medi ambiental que produeix és molt gran”.  Com estan fora del circuit de reciclat, aquests envasos van a parar a l’abocador, on es soterren.

Per això, Compromís proposa que la Diputació es done suport a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural en la implantació en la Comunitat del Sistema de Dipòsit, Devolució i Tornada (SDDR) d’Envasos com a mitjà per a protegir el medi ambient i lluitar contra el canvi climàtic.

Aquest sistema “està basat en la recuperació d’envasos mitjançant l’abonament d’un depòsit previ, igual com es fa en alguns països del voltant”, ha assenyalat Trenco.  El diputat ha subratllat que el sistema és totalment compatible amb dels contenidors que hi ha en l’actualitat.  “Els establiments reben unes bosses per depositar els envasos que seran recollits pel sistema o per logística inversa una vegada plens.  Les grans superfícies i els supermercats més grans poden optar pels sistemes automatitzats de recollida.  Pensem que és una bona idea i una gran oportunitat perquè els grups polítics amb representació en la Diputació facen palés el seu compromís amb un futur sostenible i amb el medi ambient”.