El Consell, d’una banda ha aprovat el reglament intern de funcionament i, d’altra, ha valorat les mesures de prevenció que s’estan duent a terme per evitar el rebrot de la plaga de tomicus destruens que fa dos anys va arrasar amb els arbres de l’entorn de l’Ermita obligant a talar centenars d’exemplars.

En aquest sentit, s’ha contractat a una empresa que, en col·laboració amb efectius del Parc Municipal de Bombers, està realitzant regs de forma diària com a mesura de prevenció, ja que la sequera facilita la propagació d’aquesta plaga.  A la fi del estiu es realitzarà la segona fase de les labors preventives: la col·locació de paranys de feromones i altres esquers en les branques dels arbres per evitar la plaga.  El Govern Local fa un seguiment exhaustiu i treballa dia a dia per evitar que el paratge torne a resultar danyat.

Declaració de Paratge Natural  La Generalitat va declarar l’Ermitori de la Magdalena com a Paratge Natural Municipal al setembre de 2006 amb l’objectiu de protegir els valors ambientals i culturals d’aquest enclavament on destaca la presència d’espècies de fauna protegides, com l’eriçó europeu, l’esquirol vermell, el llangardaix ocellat o la colobra bastarda.  Entre les espècies d’aus és important la presència de l’alosa comuna, el gaig i el triguer, totes elles catalogades com protegides.

El turó on se situa l’Ermitori i el Castell constitueix un important referent paisatgístic del nostre municipi doncs constitueix l’origen de la ciutat actual.  Les restes del Castell són d’origen islàmic i va ser reconquerit pel Rei En Jaume I en 1251.  Quant a l’Ermita de la Magdalena, està excavada en la roca, i la capella actual data de 1456.