Castelló és una de les tretze ciutats triades per la Fundació Pluralisme i Convivència Ciutadana, dependent del Ministeri de Justícia, per a impulsar un programa pilot sobre diversitat religiosa. Així ho ha anunciat el president de la Fundació, Fernando Arias, en la reunió que ha mantingut amb l’equip de govern.

El president de la Fundació assegura que en els estudis previs s’ha detectat a la ciutat un elevat nivell de tolerància i la bona percepció que tenen els responsables de les diferents religions de l’atenció que se’ls presta des de l’Ajuntament. Catòlics i altres 9 confessions minoritàries sumen un total de 40 llocs de culte.

L’objectiu d’aquest programa és orientar a les administracions públiques en la implementació de models de gestió ajustats als principis constitucionals i al marc normatiu que regula l’exercici de la llibertat religiosa a Espanya. En aquest sentit, es va crear en 2011 l’Observatori del Pluralisme Religiós que permet dotar a les administracions públiques de recursos i d’un servei d’assessorament especialitzat. En aquesta mateixa línia, s’està implementant el Pla Estratègic Nacional de Lluita Contra la Radicalització Violenta, en el qual treballen també, a més de la fundació i la pròpia FEMP, dotze ministeris i el Centre Nacional d’Intel·ligència.

El pròxim 19 de setembre, representants dels tretze municipis mantindran una reunió en la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, on rebran complida informació d’aquest Pla Nacional que està duent a terme la pròpia Fundació per a coordinar accions en totes les ciutats.