S’ha augmentat les fumigacions, s’ha posat en marxa el primer pla biològic de lluita contra el mosquit i s’ha aprovat una ordenança, entre altres iniciatives. Per què el PP no va ser capaç d’escometre accions tan òbvies? Per descomptat, les condicions climàtiques ajuden, però la millora és ben evident.

L’increment en 15.000 euros anuals del contracte de fumigació de mosquits, la inversió de 20.000 euros per a desenvolupar el primer pla biològic, la fumigació -per primera vegada- del llit del riu Sec i l’impuls d’una ordenança que regula les actuacions en l’àmbit privat, són algunes de les mesures que ha engegat durant l’últim any l’Ajuntament per a aconseguir controlar al màxim les poblacions de mosquits i altres insectes que generen insalubritat en la ciutat. Gràcies a aquestes iniciatives, i a les condicions climatològiques que s’estan donant aquest estiu, durant els mesos de juny i juliol ha disminuït de forma notable la població de mosquits tigre i, en consequència, el nombre de trucades de la ciutadania per a alertar de la presència de focus de mosquits.

El Pla integral de lluita contra el mosquit tigre es va iniciar al juliol de 2015, quan la ciutat, i tota la zona de costanera de la província, va patir una plaga d’aquests insectes. Es va respondre amb una actuacions per a evitar el desenvolupament de les poblacions larvàries del mosquit tigre, sobretot en les zones més humides com la Marjaleria i el Grau, amb l’increment dels treballs de desinsectació, la coordinació amb altres ajuntaments com el de Benicàssim per a treballar conjuntament en la fumigació de les zones adjacents dels dos municipis o l’organització de xarrades informatives per als veïns de la ciutat.

Tots aquests treballs que es van iniciar l’estiu passat, s’han intensificat des del passat mes d’abril, quan els operaris van iniciar treballs diaris de fumigació, sobretot en les zones obertes i amb aigües estancades. Aquests tractaments han consistit sobretot en l’ús de larvicides, amb la finalitat que les larves no facen explotar i es convertisquen en mosquits adults, mentre que s’han hagut de realitzar molts menys tractaments adulticides. D’altra banda, el consistori també ha fumigat el llit del riu Sec per primera vegada, garantint el tractament en una zona molt conflictiva. Aquesta mesura s’ha pogut dur a terme després de sol·licitar l’autorització de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i l’ha pagat l’ajuntament.

Com a conseqüència de totes aquestes actuacions, tant els tècnics municipals encarregats del control d’aquest tipus de plagues com els responsables de l’empresa que realitza els tractaments, han constatat que aquest estiu ha descendit de forma notable la presència del mosquit tigre en la capital de la Plana i el nombre d’expedients oberts respecte a l’any passat.

Primer pla biològic i ordenança municipal  En la mateixa línia, cal destacar que l’Ajuntament ha engegat per primera vegada un pla biològic alternatiu que complementa la lluita amb biocides contra el mosquit tigre. Aquest pla ha consistit en la construcció de refugis per a ratapinyades i caixes niu per a falciots i la seua instal·lació en parcs urbans, edificis municipals i habitatges privats, i s’ha dut a terme en col·laboració amb la Fundació Limne, que ha organitzat tallers dirigits a tots els públics. Cal tenir en compte que les ratapinyades són una espècie depredadora dels mosquits i s’estima que cadascun es menja al voltant de 1.000 insectes en una nit, per la qual cosa aquests quiròpters en perill d’extinció són una peça clau en la gestió dels ecosistemes mediterranis per la seua important tasca en el control d’insectes i plagues.

Finalment, el consistori castellonenc també ha aprovat l’Ordenança municipal per a la prevenció i control del mosquit tigre, en la qual es compromet a dur a terme les actuacions necessàries en l’espai públic amb la finalitat d’evitar les plagues d’aquests insectes en punts d’aigua estancada, així com a articular els mecanismes necessaris de coordinació amb altres institucions per a guanyar eficàcia en els tractaments.

Cas de detectar la presència d’una colònia de mosquits qualsevol veí o veïna pot avisar a través del telèfon 010 o a través del correu electrònic ([email protected]).