Els grups de Compromís i PSPV han presentat una declaració institucional de cara a la celebració del proper plenari del dia 28 per tal de mostrar el seu recolzament a les persones celíaques, que presenten intolerància al gluten.

La malaltia celíaca és una patologia crònica que es defineix com una intolerància permanent al gluten, una proteïna present en alguns cereals com el blat, l’ordi, el sègol o la civada. S’estima que un 1% dels espanyols pateix aquesta malaltia. El tractament que reben aquests pacients no és un altre que portar una dieta sense gluten per a tota la vida.

Ara bé, el principal inconvenient per a les persones celíaques és l’elevat cost dels productes alimenticis sense gluten, aptes per a la seua estricta dieta. Cal tenir en compte que el 80% dels aliments contenen gluten i els aliments específics aptes per a ells tenen uns preus molt superiors als considerats “normals”. De fet, segons l’últim informe elaborat per la Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya (FACE), de l’any 2015, “el seguiment d’una dieta sense gluten ha comportat una despesa addicional i extraordinària en l’alimentació de les persones celíaques de 30,60 € a la setmana, la qual cosa suposa 1.468 € a l’any”.

Davant aquesta problemàtica, Compromís i PSPV han presentat una declaració institucional per la qual mostren el seu suport als celíacs i insten al govern central a establir línies d’ajuda econòmica a les persones amb aquesta patologia per a sufragar els costos dels aliments sense gluten, així com a aprovar una baixada de l’IVA en productes bàsics, ajudes a les empreses elaboradores de productes sense gluten, incloure personal sociosanitari en l’atenció als celíacs en institucions públiques i promoure una campanya de conscienciació per part de l’Administració Pública dirigida a la indústria alimentària.

D’altra banda, també demanen al govern autonòmic que es difonga el protocol de diagnòstic precoç de la malaltia celíaca entre els metges d’Atenció Primària, impulse la formació contínua dels treballadors dels serveis de cuina i repartiment d’aliments dels centres sanitaris, promoure que les cafeteries i els menjadors dels centres de serveis públics estiguen obligades a oferir menús sense gluten, així com oferir menú sense gluten als menjadors escolars entre d’altres.