Ahir la regidora de cultura Verònica Ruiz declarava a diferents mitjans que un total de 277 obres artístiques que es troben en instal·lacions municipals no estaven catalogades en el registre de patrimoni artístic de l’Ajuntament. Açò es coneixia un dia després de saber que d’un total de 426 obres que si estan catalogades, hi han 45 que estan desaparegudes, situació que resulta lamentable tal com ha manifestat el portaveu de Compromís Ignasi Garcia: “el descontrol del govern del Partit Popular i la falta de cura i respecte pel nostre patrimoni, a banda de tractar les administracions com un “cortijo”, ha afavorit aquesta situació”. A més, Garcia ha traslladat: “des de Compromís ens preocupa moltíssim el fet que, si de 423 obres catalogades han desaparegut 45, quantes de les que no han estat mai catalogades, haurà perdut la ciutadania castellonenca per sempre”. El portaveu ha afegit “no podem saber quantes obres s’han perdut, si no sabem quantes obres tenim, de la mateixa manera que no sabem quin ha sigut el seu destí”.
Entre les obres que han sigut localitzades en seus municipals i que no consten en el catàleg hi ha peces d’artistes tan reconeguts com Bolumar, Porcar, Díaz Naya, Ripollés, Mingol, Traver Calzada o rèpliques de Monet. A més, aquestes obres estan localitzades en dependències com el Palau Municipal o Quatre Cantons, però també en el magatzem de les brigades municipals, la Càmera Agrària, edificis municipals com el Fadrí o diverses ermites, el Casal Jove, l’Edifici Urban, o les Tinences d’Alcaldia, entre altres.
Per a Ruiz que el Partit Popular haja sigut “incapaç d’actualitzar el catàleg artístic municipal en 24 anys és una prova més de l’autèntic descontrol i negligència en la gestió del patrimoni artístic de la ciutat de Castelló”. Per aquesta raó, la regidora ha apuntat que és “necessari, no solament actualitzar el catàleg, sinó també establir un protocol d’actuació perquè les obres d’art municipals siguen registrades des de la seua entrada en dependències municipals i se certifique la seua ubicació així com els possibles canvis i trasllats que aquestes puguen tenir al llarg dels anys”.
D’altra banda cal destacar que durant el matí d’ahir es va portar a Fiscalia l’informe policial per posar en el seu coneixement els fets de manera que siga el fiscal qui “efectue l’oportuna recerca per si dels mateixos poguera derivar-se algun tipus d’il·lícit penal”. Per a la regidora de cultura el més important és poder recuperar les obres que pertanyen a la ciutadania d’aquest municipi.