El concert de Raimon i l’entrega del guardó “Valencià de l’any” seran algunes de les propostes més destacades

L’Ajuntament de Castelló celebrarà el 9 d’Octubre amb una vintena d’actes per commemorar aquest dia tan especial. Segons els regidors de Cultura, Verònica Ruiz, i d’Esports i Ermites, Enric Porcar, les celebracions començaran el pròxim divendres 30 i s’allargaran fins dimarts 11, oferint un seguit d’exposicions, homenatges, jornades esportives i concerts per a tots els públics.

Aquest divendres es donarà el tret de sortida al primer acte, que serà l’obertura de la mostra sobre la trajectòria professional de Raimon, instal·lada al teatre Principal. L’exposició estarà oberta fins al dia 17 d’octubre i compta amb la col·laboració de l’Institut Valencià de la Cultura.

Els actes de dissabte dia 1 començaran a les 11.30 amb el trenta-sisé homenatge popular a Tombatossals, que tindrà lloc a l’ermita de Sant Francesc de la Font i el paratge del Molí de la Font. Els Cavallers de la Conquesta participen en la celebració d’aquesta iniciativa. A la vesprada, dins de les iniciatives de Cant Valencià d’Estil, hi haurà una cercavila pel centre urbà a les 17.30 i una actuació de diversos artistes a les 19.30 a la plaça Cardona Vives. L’acte compta amb el suport de l’Institut Valencià de la Cultura.

A la nit, a les 22.30, la jornada clourà amb un concert de música mediterrània que el regidor Enric Porcar ha titllat de “molt especial” en tant que oferirà una actuació d’estils eclèctics a partir de la tradició “en un entorn privilegiat com és l’ermita de la Magdalena, un espai al qual volem donar molta importància des d’aquest equip de govern”. Dins d’aquesta actuació hi destaca la presència del dolçainer d’Obrint Pas, Miquel Gironés.

Diumenge dia 2 serà el torn d’un concert de música infantil a càrrec de Dani Miquel a la plaça Hort dels Corders a partir de les 12.00. També per a públic infantil serà l’espectacle de teatre de dilluns 3 a la casa dels Caragols a les 18.00. Aquesta actuació compta amb l’organització de la Generalitat Valenciana. Els actes per als més xicotets de la casa també inclouen un espectacle de titelles el dia 5 a la casa dels Caragols. Serà a les 18.00.

Divendres dia 7 se celebrarà el tradicional Correllengua, festa en la qual l’Ajuntament s’ha bolcat “per donar cabuda a totes les entitats de Castelló que treballen en la defensa i la promoció del valencià”, en paraules de Porcar qui, a més, ha convidat a participar “a tots els centres educatius de la ciutat”. La festa començarà a les 19.30 des de l’IES Sos Baynat i comptarà amb l’organització d’Acció Cultural del País Valencià. El dia següent, dissabte, tindran lloc els actes de pilota valenciana a càrrec del club Pilotari de Castelló. Serà als carrers Gràcia i Sarau de 10.30 a 13.00 hores. El mateix dia, a les 12.00, està prevista la desfilada i concert de les bandes de música de la Unió Musical del Grau i l’Associació Musical Castàlia des de la plaça la Pau. Per la nit, la ciutat acollirà el quart Fecstival al parc Rafalafena i hi haurà un castell de Focs a Pau Gumbau a la mitjanit.

Ja durant la jornada del dia 9, Castelló obrirà les celebracions amb la desfilada de les tres cultures a les 11.00, proposta que eixirà de l’avinguda Rei En Jaume. A les 11.30 tindrà lloc el concert de la Banda Municipal de Castelló amb les tres cultures, que inclourà l’associació Aljama, acompanyats pel grup Xarop; Moros d’Alqueria; i Germandat dels Cavallers de la Conquesta. Serà a la plaça Major. A les 13.00 i al saló de plens es produirà el nomenament de Valencià de l’Any, guardó que enguany recaurà en el nostre col·laborador Toni Royo, “per la seua trajectòria defensant la cultura i la llengua”, segons ha afirmat Porcar, i en l’Aplec dels Ports, “entitat que porta més de trenta anys cohesionant la comarca i donant difusió a la cultura de Castelló i el País Valencià”.

A la vesprada, a les 19.00, tindrà lloc un dels plats forts de la festivitat, amb el concert de Raimon al Teatre Principal. Així mateix, durant la roda de premsa, la regidora Verònica Ruiz ha assegurat que “hi haurà una sorpresa al final del dia i convidem a tothom que assistisca per gaudir d’aquest acte que oferirem en cloure la jornada”.

Per últim, dimarts dia 11 s’oferirà una xerrada sobre Na Violant d’Hongria a càrrec de la professora universitària Tania Muñoz. Serà a les 19.00 a la Llotja del Cànem. Aquest mateix dia s’obrirà al públic l’exposició sobre l’escut de Castelló, que estarà al Museu d’Etnografia. “La mostra té per objectiu explicar l’evolució de l’escut, des de la versió més antiga fins a l’actual, i resulta molt interessant perquè té interés històric i permet aprofitar la riquesa del nostre arxiu municipal”, ha assegurat Ruiz.