Els centres que han participat en el programa pilot de la regidoria d’Igualtat anuncien que redistribuiran l’espai de joc en els patis i que duran a terme activitats docents específiques
Els col·legis Censal i Soler i Godes han anunciat en roda de premsa aquest dijous les millores que preveuen introduir a les aules i els espais d’oci gràcies al treball del pla coeducatiu, un projecte llançat per la regidoria d’Igualtat i que ha comptat amb el treball de la doctora i experta en gènere, Sandra Molines. A través del treball realitzat per completar el pla, els centres han pogut analitzar les possibles situacions de desigualtat que es generen diàriament a les aules per començar a modificar la conducta de l’alumnat. Segons la vicealcaldesa i regidora d’Igualtat, Ali Brancal, “hem volgut acompanyar els centres en una profunda reflexió per realitzar actuacions en matèria d’igualtat; en el cas dels espais com elspatis, s’ha pogut veure que hi ha conductes que adquireixen i aprenen els alumnes i les alumnes que s’han de desaprender per evitar comportaments sexistes en el futur”.
En aquest sentit, els patis han centrat part de l’actuació i l’anàlisi del treball, ja que una part del pla coeducatiu se centra a establir els hàbits i tendències dels espais d’oci. La directora del CEIP Soler i Godes, Merche Fernández, ha assegurat que “després d’infantil observem que la càrrega del gènere comença a fer-se evident entre xiquets i xiquetes i, entre altres aspectes, veiem que l’espai destinat per jugar a futbol ocupa gran part del pati al mateix temps que els qui no juguen a aquest esport, les xiquetes principalment, queden relegades a un racó”. Brancal ha afegit que “no es tracta d’imposar cap conducta, al contrari, volem ampliar les opcions que tenen els joves i les joves i permetre a aquells que no juguen a futbol que puguen utilitzar també l’espai central del pati”. Els equips directius dels centres implicats han assegurat que “dins del pla coeducatiu estem intentant promoure conductes d’igualtat i trencar estereotips perquè els xiquets puguen sentir-se còmodes si no volen jugar a futbol i prefereixen dur a terme una activitat més creativa i les xiquetes puguen decidir també de quin espai volen formar part”, en paraules de Fernández. Així mateix, Sandra Molines ha assegurat que “el sexisme forma part de tots nosaltres i qualsevol proposta de canvi als centres ha d’anar acompanyada d’un seguiment per confirmar que el treball del pla coeducatiu funciona”.
En aquest punt, des del CEIP Soler i Godes s’ha anunciat que es revisarà el material i els llibres de text. També s’inclourà un apartat de coeducació en la revista escolar mensual i que es reorganitzarà el pati per destinar un dia a jocs creatius i tradicionals. Des del Censal, la directora, Empar Franc ha explicat que “un dia a la setmana destinarem el pati per a un altre tipus de jocs diferents al futbol i també tenim prevista una remodelació dels espais lúdics. A més, crearem espais de valors amb contes i pel·lícules coeducatius”. Les propostes llançades pels dos col·legis, a més de comptar amb el corresponent seguiment, podran aplicar-se a altres centres de la ciutat. Tal com ha anunciat la regidoria d’Igualtat, ja hi ha altres col·legis que volen disposar del seu pla coeducatiu per introduir polítiques d’igualtat efectiva a les aules. “La regidoria d’Igualtat continuarà posant a la disposició de la comunitat educativa castellonenca les eines per poder desenvolupar el pla coeducativo i transformar les aules i elspatis a cada centre interessat”, ha conclòs Brancal.