El ple aprova l’ordenança que regula els informes d’avaluació d’edificis per a garantir la conservació, accessibilitat i eficiència energètica dels immobles.

El ple municipal de Castelló va aprovar dijous l’adhesió a la querella que tramita la Justícia argentina per presumptes delictes de genocidi i lesa humanitat contra els responsables de la conculcació dels drets humans durant el franquisme. La iniciativa, proposta a l’Ajuntament pel Grup per la Recerca de la Memòria Històrica, ha sigut recolzada pels partits del Pacte del Grau. El PP s’ha oposat i C’s s’han abstingut.

La proposició insta a iniciar els treballs de recollida de testimoniatges i documentació davant una eventual decisió d’emprendre les accions legals corresponents davant els jutjats d’instrucció per a depurar responsabilitats pels crims del franquisme en la ciutat de Castelló. També s’ofereix obrir una línia de col·laboració i assessorament amb les víctimes que desitgen interposar iniciatives judicials.

La iniciativa forma part d’una campanya d’àmbit estatal promoguda per associacions de víctimes i familiars del franquisme que demana a les administracions públiques suport a la causa judicial que se segueix des de 2010 en el Jutjat Nacional del Criminal i Correccional nº 1 de Buenos Aires, presidit per la magistrada María Servini.

Més d’un centenar d’ajuntaments i diversos parlaments autonòmics s’han adherit ja a la querella. Emparats en la legislació internacional de l’ONU sobre Justícia universal, van impulsar amb l’objectiu que s’investiguen els crims comesos pels integrants de la dictadura franquista, s’identifique als seus responsables i se’ls sancione penalment.

Un altre dels punts que ha tirat endavant és l’aprovació inicial de l’ordenança reguladora de l’Informe d’Avaluació d’Edificis, un document que articula el procediment per a complir el deure de conservació especialment en els edificis de més de 50 anys, centrat en tres aspectes fonamentals: conservació, accessibilitat i eficiència energètica. El text de l’ordenança es basa en el model de la FEMP i s’adapta per a “complir amb la rehabilitació, regeneració i renovació urbana de la Llei 8/2013 i la LOTUP de 5/2014”, segons ha explicat el regidor d’Ordenació del Territori, Rafa Simó.

L’edil ha explicat que “impulsa ara que és quan aquest Ajuntament té els mitjans suficients per a fer-la complir, com per exemple l’Oficina de l’Habitatge, entre unes altres” i ha admès que “actualment, quan es fan ordres d’execució o inspeccions d’edificis de més de 50 anys, ja es demanen informes d’avaluació i aquesta ordenança ens permetrà estandarditzar els procediments”.