Castelló participarà en la redacció de l’Avantprojecte de Llei de Participació Ciutadana

La vicealcaldessa de Castelló i regidora de Participació Ciutadana, Ali Brancal, i el regidor de Transparència i Modernització, Ignasi Garcia, han participat aquest matí en la reunió ‘Xarxa >50.000’, convocada per la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació que consisteix en un projecte de reunió i intercanvi d’experiències en matèria de transparència i participació entre municipis de més de 50 mil habitants de tot el territori valencià.

En la reunió s’han presentat les conclusions i resultats de les opinions arreplegades sobre un qüestionari, realitzat a membres d’associacions, tècnics de participació, experts en la matèria, regidors i ciutadans particulars que han volgut participar en el procés, sobre la futura Llei de Participació Ciutadana i suport a l’Associacionisme. Així, quant a les cinc qüestions principals que els enquestats creuen que la nova llei hauria de donar prioritat són: el foment i suport a l’associacionisme amb difusió, formació, assessorament; educació per a la participació; la participació del teixit associatiu en la presa de decisions i l’acció normativa dels ajuntaments; establir un model bàsic de participació en la ciutadania en els processos normatius i de presa de decisions dels ajuntaments; i regularitzar la interlocució de la Generalitat i els ajuntaments amb el teixit associatiu.

A més, tots els qüestionats han remarcat que la nova legislació hauria de contemplar una aplicació real i efectiva de la mateixa, l’obertura de nous canals comunicatius, la modernització de les formes i mecanismes de participació de la ciutadania, el fet de fer copartícep a la població de la presa de decisions i la gestió dels recursos públics de manera continuada i afavorir més la cultura participativa.

Sobre aquest tema, la vicealcaldesa i regidora de Participació Ciutadana, Ali Brancal, ha destacat que “és necessari enfocar els requisits per a la participació pensant en la ciutadania i no solament en l’administració, des de l’àrea de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Castelló ens hem compromès amb la Direcció general de Transparència i Participació a col·laborar en la redacció de l’avantprojecte de llei des de la nostra experiència a nivell municipal”.

Brancal i García també han pogut conèixer el resultat de l’estudi dels portals de transparència realitzat en els 542 municipis del País Valencià. D’aquest estudi es desprèn que Castelló és un dels 49 municipis valencians que posseeix un portal complet, amb tots els epígrafs i continguts. Mentre, 84 municipis encara no compten amb portal de transparència, 28 el tenen en construcció, 43 poblacions tenen un portal buit de continguts i la gran majoria, 338, posseeixen un espai incomplet, amb falta de continguts.

En aquest sentit el regidor de Transparència, ha remarcat “les dificultats per a implementar la Llei de Transparència ja que, encara que Castelló està molt ben posicionat en aquest sentit, no és menys cert que els municipis xicotets es troben amb serioses dificultats per a aplicar-la”.

García també ha manifestat que “és necessari que canviem la filosofia perquè la transparència ens porta a una millor eficiència i al fet de ser més col·laboratius, però sempre té el risc de l’anècdota demagògica i no ens podem quedar ací. La transparència ha d’anar més enllà”.

Durant la reunió, també s’ha marcat “la importància que des de les àrees de participació de les diferents institucions valencianes s’aposte pels portals de transparència com una eina bàsica per a tenir una participació ciutadana real i en bona forma”, ha destacat la vicealcaldessa.

A més, en la trobada també s’ha al·ludit “al valor afegit que genera el fet de formar en transparència i participació a tot el personal municipal i no solament al de les regidories específiques”, ha manifestat Garcia, qui també ha anunciat que “la Xarxa de Ciutats Espanyoles per la Transparència i la Participació de la FEMP, de la qual Castelló forma part, té previst realitzar formació específica en aquest sentit cap a la tardor”.

De la mateixa manera s’ha manifestat Brancal en remarcar que “tota l’administració ha d’assumir la participació ciutadana i la transparència com a part fonamental del treball de la institució local”. En conseqüència, la Directora General de Transparència i Participació, Aitana Mas, ha anunciat la pròxima signatura d’un conveni amb Cosital, Consell General de Secretaris, Interventors i Tresorers d’Administració Local, per a garantir que el personal de l’administració municipal tinga la formació suficient per a garantir el dret a la informació de la ciutadania.

Arxivat en: Temes municipals

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *